ABD merkezli Bloomberg'in haberine göre Suriye muhalefet güçlerinin Şam'a doğru hızla ilerlemesi esnasında, devrik Başkan Beşar Esad’ın ülkeden kaçışını Rusya ayarladı.
Habere göre Rus yetkililer, 2011’de Libya lideri Muammer Kaddafi’nin linç edilip öldürülmesinin bir benzeri Suriye'de görmek istemedi.
Bu durum, Rusya’nın müttefiki olan Esad konusunda daha hassas davranmasına yol açtı. Rusya, Esad’ı kurtarmak için harekete geçti, ancak rejimi ayakta tutamayacağını da fark etti.
Rusya, Esad’ı savaşın kaybedileceğine ikna etti ve ailesiyle birlikte Şam'ı hemen terk etmesi şartıyla devrik Başkan'a güvenli bir çıkış yolu sundu.
Konunun hassasiyeti nedeniyle kimliklerinin açıklanmasını istemeyen üç kişi Rusya’nın bu kararını, bir Kaddafi olayını daha önleme çabası olarak nitelendirdi.
Rus istihbarat yetkilileri, Esad’ın firarını organize etti. İki farklı kaynağa göre, Esad’ı taşıyan uçak Rusya’nın Suriye’deki hava üssünden kalktı. Uçak, fark edilmemesi için transponderını kapattı. Uçağın güvenliği sağlanırken, operasyonun gizliliği ön planda tutuldu.
Habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Esad’ın yönetimine yönelik tehdidin neden zamanında tespit edilemediğini sorguladı, ancak net bir yanıt alamadı.
Kremlin’e yakın bir kaynağa göre, istihbarat servislerinin başarısızlığı Putin’i rahatsız etti. Bu durum, Kremlin’in sahadaki gerçekleri kabullenerek farklı bir strateji izlemesine neden oldu.
Ailesiyle birlikte bu şekilde firar eden Esad, 61 yıllık Esad hanedanlığını sona erdirdi. Baba Hafız Esad’ın 1971’de başlayan yönetimi, oğlu Başar’ın 2000’de başkanlığı devralmasıyla devam etmişti.
Esad’ın ayrılmasının hemen ardından HTŞ militanları, Şam’a çatışmalara maruz kalmadan girerek zafer ilan etti. Daha sonra da HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani, Suriye'deki Emevi Camii'de konuşmasını verdi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov yorum yapmaktan kaçındı. Başkan Putin, rejimin çöküşü hakkında henüz bir açıklamada bulunmadı. Rusya, devrik firari Esad hakkında sessizliğini koruyor.
Sözcü
Bakan Fakıbaba'dan tarihi itiraf! ‘Halk bizden yüz çevirdi’404 izlenme
Seçil Erzan'ın fon vurgununda Nur Erkasap'ın ifadesi ortaya çıktı59 izlenme
Hürmüz Boğazı savaş alanına döndü! ABD İran'ın İHA'larını düşürdü, İran'dan ABD üslerine füze yağdı!272 izlenme
Temmuz'da zam kıyameti kopabilir25 izlenme
Marmaray'a da zam geldi!60 izlenme
Tepki çeken Atatürk büstü kaldırıldı52 izlenme
Erdoğan’ın kararı İmamoğlu’nu çileden çıkardı52 izlenme
Canan Kaftancıoğlu'nun Erdoğan'a ödeyeceği tazminat 5 katına çıkarıldı!55 izlenme
Bodrum'da yangın büyüyor! Belediye Başkanı, "Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi
CHP'nin afişleri toplatılmıştı: Soylu'ya 'Kimleri rahatsız etti' sorusu
'Türkçeyi nerede öğrendin?' diye soran muhabire Kosovalı gençten tarihi cevap!
Manisa’da korkutan deprem! İstanbul ve İzmir’de de hissedildi!