Ekonomideki türbülansın en fazla etkilediği sektörlerden biri olan inşaatta kan kaybı sürüyor. Son yıllarda ağırlıklı olarak kamunun büyük ölçekli altyapı projeleriyle büyüme sağlayan sektörde kapanan işletme sayısı hızla artıyor.
Kamuözel işbirliği modeliyle hayata geçirilen havalimanı, yolköprütünel, sağlık tesisi gibi projeler sektöre ivme katarken, ticari hayattaki yavaşlama küçük ve orta boy işletmeleri olumsuz etkiliyor.
SÖZCÜ'nün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin verilerinden yaptığı hesaplamaya göre, 2020 yılında bina inşaatı yapan toplam 4 bin 607 şirket kapısına kilit vurdu. Konut ve diğer binaların inşaatında faaliyet gösteren bu firmaların 3 bin 155’i şahıs, bin 267’si limited ve 235’i anonim şirket olarak faaliyet gösteriyordu.
SON 10 YIL
Müteahhitler son bir yılda faaliyetini sonlandıran sektörler arasında ilk sırada yer alırken, verilerin yayınlanmaya başladığı Ocak 2010'dan Aralık’a geçen sürede kapanan inşaat şirketi sayısı ise 65 bin’i geçti.
Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetleri yukarı çekerken, nakit akışında zorlanan firmalar faaliyetlerini sonlandırma yolunu seçiyor.
En fazla giriş çıkışın olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, küçük ölçekli, teknik birikimi sınırlı ve profesyonellik bakımından eksiklikleri bulunan şirketlerin faaliyet göstermesi, sektörde gelişim ve katma değer potansiyelini de sınırlıyor.
Artan konut stoku arz ve talep arasındaki dengesizliği ortaya koyarken, satışlardaki düşüş de gayrimenkul ticareti yapan ve aracılık eden firma sayısının azalmasına neden oluyor.
https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/biryilda4bin607insaatsirketikapandi6224584/
Bu şehirlerde oturanlar artık daha yüksek fatura ödeyecek18 izlenme
Cumhuriyet’in 97. yıldönümünde tepki çeken görüntüler!79 izlenme
Yandaşların "balon" kampanyası: Deniz Göktaş'ın babası hakkındaki iddialar yalan çıktı15 izlenme
"Beslenme çantasına veresiye simit koyuyorum"27 izlenme
TSK Suriye uçağını vurdu!170 izlenme
Diyanet VİP cuma namazından vazgeçmedi!139 izlenme
Mersin’de CHP’li Tarsus Belediyesi‘ne yapılan ‘haciz’ işlemi sırasında gerginlik! AKP’li ilçe başkanından polise ‘Alın bunları’ emri36 izlenme
Meclis başkanlığı koltuğundaki zat, uyarılara rağmen Meclisi kuran Atatürk'ü anmıyor !1339 izlenme
Skandal fetvalarıyla gündemden düşmeyen Hayrettin Karaman’ın Nesil Vakfı'na İBB'den büyük kıyak!
İBB davasında 355 gün sonra ilk duruşma günü: Heyet salonu terk etti
Faturaları kayıp kaçak kabartıyor!
İmamoğlu operasyonunda flaş detay! Eski danışmanının Erdoğan'a sunduğu bilgi notu ortaya çıktı