Yardımseverlerden topladığı kaynakları yardıma ihtiyacı olanlara karşılıksız vermesi için kurulan Kızılay'ın parayla çadır satıp kâr amaçlı gayrimenkul fonu kurmasına eleştiriler giderek artıyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Teorisi Anabilim Dalı Başkanı Profesör Semih Öz, Kızılay'ın çadır satışı ve başka derneklere aktarılmak üzere yapılan şartlı bağışlar yüzünden zaten ciddi güven kaybına uğradığını belirterek, “Kâr amaçlı yatırım fonu işletilmesi Kızılay'ın doğasına aykırı. Piyasadaki yatırımcılardan borç para toplayıp işletip elde edilen kazancı alacaklılara geri veren, kalanı ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sistemle Kızılay ile etik olarak örtüşmüyor” dedi. Prof. Öz, deprem bölgesinde yardım faaliyetleri yürüten AHBAP ile Türk Eczacılar Birliği'ne çadırları ticari kuruluş gibi parayla satan Kızılay'ın Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi kurup işletmesine gerek olmadığını, kendi gayrimenkullerini değerlendirmenin daha doğru bir yol olacağını söyledi.
6 BİN GAYRİMENKUL
Kızılay'ın elinde yardımseverlerin bağışladığı ya da miras olarak bırakılmış 6 bin civarında değerli gayrimenkul olduğuna işaret eden Prof. Öz, “Kızılay bu gayrimenkulleri değerlendirmek üzere profesyonel bir yönetim oluşturabilir. Arsaların üzerine bina yapıp kiraya verebilir, mevcut binalarını daha etkili şekilde kiralama yöntemiyle değerlendirebilir. Bütün bunlar normal. Ama kâr amacı güden bir şirket gibi fon kurup piyasadan borç para toplaması Kızılay'ın bağış ve yardım mantığına, kuruluş felsefesine uymuyor. Hibeyle oluşmuş çadırları parayla satmakla yatırım fonu kurmanın amaç uyumsuzluğu açısından bir farkı yok” dedi.
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, Kızılay'ın yatırım fonu kurmasına anlam veremediğini belirterek, ”Bunu anlayabilen var mı?” diye sordu. Kızılay'ın vergi muafiyeti nedeniyle vergi avantajı için fon kurmasına gerek olmadığını, kamu bankaları üzerinden bu faaliyetleri zaten yürütebileceğini belirten Rota, “O zaman Portföy Yönetim Şirketi ve fonların kurulmasının amacı Kızılay'ın varlıklarını ve kaynaklarını Sayıştay denetiminden uzaklaştırıp, finansal denetim ve değerleme odaklı SPK mevzuatına taşımak için olabilir mi” diye sordu.

Prof. Semih Öz
Kılıçdaroğlu, kendisi için "Tarih onu affetmeyecek" diyen Uğur Dündar'ı yerden yere vurdu: 'Şanlı Şanlı' döner Uğur Bey35 izlenme
Kasa boşaldı, yeni vergiler bekleniyor35 izlenme
Barolardan sert tepki: "Sandık kaçırılmak isteniyor!"104 izlenme
Dünyanın merakla beklediği konuşma: "İsrail’e karşı savaşa girdik"27 izlenme
AKP'li isim Erdoğan'a destek açıklamayan bürokratları tehdit etti: 'Sizlerle de uğraşacağız'36 izlenme
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki 50,7 milyar dolarlık anlaşma dünya çapında manşetlere taşındı27 izlenme
Kandil paketi dağıtırken kalabalık hücum edince şaşkına döndü: "Çocuklara verelim, bitti"20 izlenme
Gelirlerine de borçlarına da garanti!61 izlenme
'Tarihin en büyük 2. yolsuzluğu: Halk böyle aldatılır mı?'
Milli Piyango'dan saat sürprizi! Çekiliş sonuçları 19:00'da belli oluyor!
Belçika Diyanet Vakfı'na bağlı Kevser Camisi'nin ruhsatı, "kötü yönetim ve mali ihmal" nedeniyle bir yıl süreyle askıya alındı.
Ekonomiyle ilgili çarpıcı anket! AKP seçmenin büyük kısmı güvenmiyor!