26 Ocak 2023 tarihli kararnamede, 117,96 metrekarelik alanın orman vasfının kaldırılması öngörülmüştü. Yapılan itirazları değerlendiren Danıştay, söz konusu arazinin “turizm merkezi sınırları içinde” kaldığını ve bu nedenle mevzuata göre orman dışına çıkarılamayacağını belirtti.
2024 yerel seçimlerinde AKP’nin Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Ayaydın, 2023 yılında villasının tuvalet ve müştemilat kısımlarının orman sınırında yer alması nedeniyle gündeme gelmişti. Normal şartlarda yıkılması gereken alanın, kararnamede yapılan değişiklikle orman dışı ilan edilmesi “kişiye özel düzenleme” tartışmalarını da beraberinde getirmişti.
Halk TV’nin aktardığı bilgilere göre Danıştay, dosyaya sunulan bilirkişi raporlarında bölgenin orman niteliğinin açık şekilde ortaya konduğunu hatırlatarak, sadece 117,96 metrekarelik bölüm için “kamu yararı” gerekçesi oluşturulamadığını vurguladı. Üst kurul, işlemin “kişiye özel nitelik taşıdığı yönünde kuvvetli işaretler bulunduğunu” kaydetti.
Danıştay, kararın uygulanmaya devam etmesi halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı kararını “açıkça hukuka aykırı” buldu ve yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Karar oy çokluğuyla alınırken, iki üyenin karşı oy verdiği bildirildi.
Bu kararın ardından Ayaydın’ın, orman sınırına taşan yapılaşmayı sonlandırması gerekiyor. Ayrıca ilgili Orman Müdürlüğü’nün de Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını en geç 30 gün içinde uygulayarak işgalin sona ermesini sağlaması yasal zorunluluk olarak belirtiliyor.
Sözcü
Belediye başkanıyla pazarcı arasında sert tartışma: "Azrail misin?"9 izlenme
Bu verileri Birleşmiş Milletler açıkladı: Gıda fiyatları dünyada düştü Türkiye’de yüzde 44 arttı22 izlenme
Korkusuz yazarı Ümit Zileli gözaltına alındı!30 izlenme
Erk Acarer Sinan Ateş cinayetiyle ilgili şok iddialarda bulundu, tetikçinin ifadelerini yayınladı!192 izlenme
'Yaralanan HTŞ lideri Antakya Devlet Hastanesi’nde' iddiası146 izlenme
2.2 milyon emekli çalışıyor11 izlenme
Meral Akşener oyunu kullandı! İşte ilk mesajı!101 izlenme
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz'a soruşturma26 izlenme
Yalova'da belediye başkanlığı AKP'liye geçti!
AKP’nin yeni seçim stratejisi 'oy yoksa hizmet yok': "Muhalefete belediyeleri teslim etmeyin ki hizmetten mahrum olmayasınız"
'Giderlerse gitsinler'in sonu: Hastanedeki tek göğüs cerrahı izne çıktı hastalar perişan oldu
İBB Genel Sekreter Yardımcılığına Meltem Yeşim Şişli atandı