Kaz Dağları’nda 350 bin ağaç kesen Alamos Gold’un şirketinin 6 bin 130 dönümlük çalışma alanı olduğunu hatırlatan Avukat İsmail Hakkı Atav, “6 bin 130 dönümlük proje alanı için kestiği 350 bin ağaç üzerinden orantı kuracak olursak, 3, 5 milyon civarında ağaç kesilecek” dedi.
Çanakkale’deki Halilağa Bakır Madeni Projesi’yle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci yarın başlıyor. Projenin yakınındaki Hacıbekirler Köyü’nde saat 11.00’de ‘halkın katılımı toplantısı’ yapılacak.
ANKA'nın aktardığı KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin açıklamasına göre maden projesinin yapılacağı bölge ormanlık alan ve burada ağaçlar kesilecek.
‘3.5 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK’
Dernekle beraber faaliyet gösteren Avukat İsmail Hakkı Atav, maden projesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Alamos Gold şirketinin Kaz Dağları’nda 6 bin 130 dönümlük alanda 350 ağaç kestiğini hatırlatarak, “Yine Kaz Dağları’nda Halilağa Bakır Madeni’nin kapasitesinin arttırılması için yarın toplantı yapılacak. Bakır madeni projesinin kaplandığı alan 51 bin 660 dönüm. Daha önce Alamos Gold şirketinin 6 bin 130 dönülük proje alanı için kestiği 350 bin ağaç üzerinden orantı kuracak olursak, 3, 5 milyon civarında ağaç kesilecek” dedi.
Madencilik faaliyetlerinin koronavirüs salgınının etkisini arttırdığını ortaya koyan bilimsel çalışmaları anımsatan Atav, şunları söyledi:
“Ormansızlaşma, doğaya müdahale koronavirüs popülasyonunu en az 2.5 kat arttırıyor. İnsanlara bulaşma riskini en az yüzde 70 arttırıyor. Bir yandan koronavirüs salgınlarının sebebi termik santraller, madencilik faaliyetleri, endüstriyel tarımken, diğer yandan madencilik faaliyetleri salgını arttırıyor. 2012 yılında Çin’de şirket terk edilmiş bakır madenini temizlemesi için 6 çalışanını gönderiyor. Madeni temizlerken çalışanların 6’sı da hastalanıyor. 3’ü ölüyor. Bu insanların vücudunda koronavirüsün başka bir çeşidi tespit ediliyor. Bilim insanların bazıları koronavirüsün bu işçilerin ölümüne yol açan virüsün dönüşmüş hali olabileceğini söylüyorlar.”
‘KORONAVİRÜSTE TOPLANTI YAPILACAK’
Projenin çevreye zarar vereceğini açıklayan KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, koronavirüs salgını nedeniyle toplantının ertelenmesini istedi ancak Çanakkale Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, bu talebe yanıt vermedi.
Yazılı açıklama yapan Dernek, Kaz Dağları’nda ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ tutan çevrecilere koronavirüs pandemisi gerekçesiyle 500 bin liranın üzerinde ceza verildiğini hazırlatarak, “Pandeminin giderek yeniden yaygınlaştığı bu koşullarda ‘halkın katılımı toplantısı’ düzenlenmesi halkın sağlığı açısından ciddi risk oluşturacaktır. Hem Hacıbekirler Köylüleri’nin hem de toplantıya katılan diğer vatandaşların sağlığı ve can güvenliği her türlü maden projesinden daha önemlidir” dedi. Dernek ÇED sürecinin durdurulmasını talep etti.
http://www.krttv.com.tr/gundem/cengizholdingkazdaglarinda35milyonagackesecekh46751.html
Çukurova Havalimanı’nın bir türlü açılamamasının sorumlusu bulundu: İş yavaşlatma teşebbüsü!72 izlenme
Naci Görür 'ölümcül soru' diyerek açıkladı: Kritik İstanbul uyarısı11 izlenme
Sandıktan mesaj yolladı: Damat varsa ben yokum450 izlenme
Muazzez öğretmenden AKP’ye başkanlık golü!83 izlenme
AKP karıştı! Ordu Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ı görevden aldığı ileri sürüldü!512 izlenme
İmam hatip gören kaçıyor!243 izlenme
Devlet hastanesinde sağlıkçılara layık görülen menü: 8 tane zeytin, 1 parça peynir29 izlenme
Banu Parlak tekrar gözaltında52 izlenme
Ablukadaki siyah tişörtlülerin kim olduğu hala belirsiz: Murat Bakan Menzil'e dikkat çekti
Kanal İstanbul iddiası! "Bürokratlar imza atmıyor, süreç kilitlendi"
Erdoğan'ı düşündürecek sonuç: AKP seçmeni bile güvenmiyor
Seçil Erzan'ın telefonundan kayıp 11 milyon dolarla ilgili ilk ipucu ortaya çıktı