Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yamanel, tatil beldelerinde oluşan kalabalığın, okulların açılıp açılmayacağına nasıl etki yapacağını değerlendirdi.
Prof. Dr. Yamanel, sürecin çok dinamik olduğunu belirterek, “Vaka sayıları gün gün takip ediliyor. Vaka sayıları artış gösterirse okulların açılmasıyla ilgili de yeni kararlar alınabilir. Vaka sayıları tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer yeni kararlar alınabilir” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN R DEĞERİ 1’İN ÜZERİNE TEKRAR ÇIKTI’
Prof. Dr. Yamanel, Türkiye’nin R değerine (virüs bulaştırma katsayısı) ilişkin, “Türkiye’nin R değeri 1’in altına inmişti. Son artışlar ile R değeri 1’in üzerine çıktı. ‘R değerinin 1’in üzerine çıkması’ demek yayılımın artışını gösteren bir durum.
Şu an da ikinci pik riski söz konusu değil ama 510 günlük periyot çok önemli. Eğer tatil beldelerinden bir yayılım söz konusu olursa o zaman birinci pikin üzerine ikinci artış da söz konusu olabilir” diye konuştu.

‘DEĞİŞİKLİĞİN AMACI DÜNYADAKİ TABLOYA EŞLİK ETMEK’
Prof. Dr. Yamanel, Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı günlük corona virüsü tablosunda yapılan değişiklikle ilgili, “Bu değişikliğin amacı, bütün dünyada kullanılan tabloya eşlik etmek o nedenle yapıldı. Ağır hasta, ciddi hasta kategorisi eklendi. Yoğun bakım hastası ve entübe hasta sayıları da bu ciddi hastaların içine koyuldu” dedi.
Türkiye’deki aşı çalışmalarına da değinen Yamanel, “Türkiye’de 2 aşı çalışması çok önemli yol katetti. Çalışmanın fazları devam ediyor. 46 ay sonra aşı insanlar üzerinde denenecek duruma gelebilir” diye konuştu.
‘CORONA VİRÜSÜ MEVSİMSEL GRİP İLE KARIŞACAK’
Prof. Dr. Yamanel, sonbaharda görülen mevsimsel grip ile corona virüsünün karıştırılabileceğini belirterek, şunları söyledi:
“Corona grip benzeri bir tablo yapıyor. Bu nedenle tabi ki de mevsimsel grip ile karışacak. Bunun karışmaması için mümkün olduğu kadar grip aşısının olunması gerekir.
Corona virüsü ile mevsimsel gribi birbirinden çok önemli ayıran şeyler yok. Ama coronanun yaptığı enfeksiyonda özellikle tat ve koku almada bozukluk meydana geliyor. Bu gripte de meydana geliyor ama corona virüsü enfeksiyonlarında daha fazla oluyor. Corona virüsü ciddi enfeksiyon yapabilen ve hızla ilerleyen bir hastalık. Kendilerinde grip benzeri bulgular olan insanların müracaat edip bir hekim tarafından değerlendirilmeleri gerekir.” (DHA)
https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/bilimkuruluuyesiyamaneldenokullarlailgiliflasaciklama5970623/
FETÖ'den yargılanan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir hakkında flaş karar362 izlenme
Şimdi de Van Gölü talana açılıyor30 izlenme
Madenci 8 arkadaşıyla fotoğrafını paylaştı: ‘Geriye bir ben kaldım’47 izlenme
Erdoğan'ın “Gara’nın sorumlusu devlettir” sözünü yorumlayan CHP'li Eren Erdem'e 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten soruşturma!61 izlenme
Doğru söyleyeni 9 köyden kovdular!192 izlenme
Tayyip Erdoğan kadınları aşağılarken, Emine Erdoğan gülümsüyor !829 izlenme
Çiftçinin kasasından marketlere 2 milyar lira akacak! Sermaye 'tabelaya' yüklenecek27 izlenme
Önce promosyon sonra ekmek kuyruğu: "Bizi kuyruklara mahkum edenler utansın"42 izlenme