Dünyada McDonalds'ın olduğu ülkelerde enflasyonun ölçümü için kullanılan Big Mac endeksine göre TL dolar karşısında olması gerekenden daha az değerli.
The Economist dergisi tarafından yayımlanan ve adını ünlü hamburger Big Mac’ten alan Big Mac endeksine göre "reel kur" hesabı yapılıyor.
Dünyanın her yerinde aynı standartta üretildiği için normal koşullarda fiyatının her yerde aynı olması beklenebilecek bir ürün olan Big Mac, dolar/TL'deki kur hareketine bağlı olarak TL'nin reel değerindeki değişimleri anlamak için yol gösteriyor.
Sadece tek bir ürün üzerinden kur hesabı yapmak anlamlı olmasa da kur seviyelerine ilişkin bir fikir vermesi açısından bu hesap kullanılıyor. Ayrıca endeks, aynı ürün olsa da ülkeden ülkeye üretim maliyetleri ciddi farklılıklar gösterdiğinden fiyatların farklı olabileceği açısından da eleştiriliyor.
Ocak 2024 itibarıyla ABD'de ortalama Big Mac fiyatı 5,69 dolar. Türkiye'de ise bu fiyat mağazadan mağazaya farklılık gösterse de kendi internet sitesinde 150 TL. Buradan hareketle, dolar/TL kurunun 26,36 seviyesinde olması gerekiyor. Ancak kur şu an 30,27 seviyesinde. Yani Big Mac kuruna kıyasla, TL'nin dolar karşısındaki değeri olması gerekenden yüzde 14,83 daha az değerli.
The Economist'in Ocak 2023 verilerine göre de TL olması gereken değerden yüzde 25,6, Ocak 2022 verilerine göre ise daha azdı.
Ocak 2023'te Big Mac'in fiyatı Türkiye'de 75 lira, ABD'de ise 5,36 dolardı. Güncel dolar/tl kuru ise 18,81'di. Ancak Big Mac endeksine göre kurun 13,99 TL olması gerekiyordu. Yani Big Mac kuruna kıyasla, TL'nin dolar karşısındaki değeri olması gerekenden yüzde 25,6 daha azdı.
Big Mac'in fiyatı Ocak 2022 verilerine göre Türkiye'de 24,99 lira, ABD'de ise 5,04 dolardı. The Ekonomist verilerine göre o dönemde dolar/TL kuru 13,42 iken Big Mac endeksine göre dolar/TL'nin 4,96 olması gerekiyordu. Yani TL olması gerekenden yüzde 63 daha az değerliydi.
Sözcü
Eski AKP'li vekilin kurduğu İsrafı Önleme Vakfı'nda usulsüzlük!70 izlenme
ABB'den 'sel' eleştirilerine yanıt: "25 yıl ihmal edilen bir kent. 28 milyar TL altyapıya harcansaydı..."30 izlenme
Afgan sığınmacı kendisini yemeğe davet eden anne ve kızını bıçakladı47 izlenme
Şişli'de kayyumun ilk icraatı: Atatürk fotoğrafı küçüldü, yanına Erdoğan geldi25 izlenme
12 yaşındaki kız çocuğuna metruk binada cinsel istismar! Jandarma 2 sapığı yarı çıplak halde buldu34 izlenme
Bakan Nebati harikalar diyarında! "AKP enflasyonu başarılı yönetiyor"50 izlenme
8.1 milyon lirayı açıklayamadı: 'FETÖ Borsası'nda adı geçen ünlü savcı Okan Bato'ya hapis cezası27 izlenme
Eylem Tok’un oğlunun kaza sonrası küfürlü paylaşımı ortaya çıktı!57 izlenme