Muğla’nın cennet ormanları cayır cayır yandı… Yangına Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının neden müdahale etmediklerini gündeme getirilmiş, Orman Bakanlığı’nın özel şirketle yaptığı anlaşmanın ayrıntılarını sorulmuştu. Üç milletvekili; Aytun Çıray, Burak Erbay ve Süleyman Girgin soru önergeleri ile skandalı TBMM gündemine taşıdı. THK uçaklarının yangına neden müdahale etmediklerini, özel şirketle hangi şartlarda anlaşma yapıldığı sorulmuştu. Yanıt bakanlık yetkililerinden geldi. Yetkililer; THK’nin ihaleye girdiğini ancak yüksek fiyat verdiğini dile getirdiler. Oysa bu ifade gerçeği yansıtmıyor.
Rakamları ve anlaşma şartları şöyle:
– İhaleye giren şirketin yangına müdahale sırasında saat başına istediği rakam 26 bin TL. Bakanlık bu helikopter firması ile 4 bin saat üzerinden anlaşma yapıyor.
– Yani ihaleye konu anlaşma 104 milyon TL’yi buluyor…
– Buna karşın pahalı bulunan THK’nin verdiği teklif 70 milyon TL.
– Bakanlığın yaklaşık maliyet hesabı ise 50 milyon TL! Bakanlık THK teklifini pahalı bulup ihaleyi iptal ederken hangi gerekçe ile helikopter şirketinin 34 milyon TL daha pahalı olan teklifini kabul ediyor? Helikopterlerin yangın söndürmede uçaklara göre daha zayıf kaldığı, bir uçağın söndürme, su taşıma kapasitesinin helikopterlere oranla 56 kat daha fazla olduğu uzmanlarca dile getiriliyor. THK; uluslararası ödülleri bulunan uzman bir ekiple yıllardır yangınlara müdahale ettiği halde neden devre dışı bırakıldı? İhalede “pahalı” kaldığı iddiası da gerçeği yansıtmadığına göre, Orman Bakanlığı’nın yaptığı “tercihin” nedenini açıklaması gerekiyor.
Muğla’daki yangına Kaan Havacılık müdahale etti. Yangın, Kaan Havacılık’ın sözleşmesinin iptal edilmesine günler kala ortaya çıktı. Çünkü şirket, dolardaki artış nedeni ile alması gereken helikopter sayısına ulaşamadığını bildirmiş, sözleşmenin şartları sakatlanmıştı. Yangın da tam bu süreçte ortaya çıktı. Şirket elinde bulunan helikopterlerle Muğla’daki alevlere müdahale etti.
Cumhuriyet’ten Tuncay Mollaveisoğlu’nun haberine göre, Orman Bakanlığı’nın skandal ihalesi bununla sınırlı değil. Bakanlık bir başka ihalede; Türk Hava Kurumu’nun büyük gayretle tekrar almak istediği yangın söndürme işini ve uçak kiralama ihalesini bir mimarlık ofisine vermiş! Bakanlık; konusunda uzman THK yerine, uçak kiralama ve yangın söndürme işini havacılıkla hiçbir ilgisi bulunmayan bir mimarlık şirketine verdi. Firma gerekli uçakları ve pilotları Kanada’dan bulup getiriyor. Teknik malzeme bakım vb. giderler de Kanada’dan karşılanıyor.
https://tele1.com.tr/bakanlikyanginsondurmeisinithkyerinebirmimarliksirketinevermis67529/
Atatürk'ün Afrin'deki karargâhı bulundu!212 izlenme
CHP'li Arık TSMF'nin el koyduğu şirketleri anlattı: "Şoförünü, danışmanını, yeğeninin arkadaşını atamış!"21 izlenme
TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık: "Tabutlara sardıkları bayraklara suçlarını gizleyip şehadetler, kahramanlık yazanlar kurdukları talan düzeni sürsün istiyorlar"29 izlenme
Eski bakan Gül itiraf etti: "Ergenekon kumpastı"18 izlenme
İlanlarda artık ‘uygun fiyat’ yerine ‘vatandaşlığa uygun’ yazıyor23 izlenme
4 kişi hayatını kaybetmişti! Valilikten sel felaketi açıklaması26 izlenme
Giresun'da mini tsunami meydana geldi30 izlenme
Sokak röportajında çocuktan Erdoğan'a zam tepkisi! 'Geceleri rüyamda gelecek diye korkuyorum. Zamlar yaktı bizi'25 izlenme