AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracatla birlikte cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planı servet transferine dönüştü.
Erdoğan'ın ekonomik planına ilişkin itiraf niteliğinde açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kurlardaki ve enflasyondaki artışa rağmen neden faiz artırımına gitmediklerine ilişkin, "Bu sistemde dar gelirliler hariç firmalar, ihracatçılar kâr ediyor" demişti.
Nebati'nin açıklamalarının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, hesabında 1 milyon TL ve üzeri mevduat olan mudi sayısı Kasım 2021’den Nisan ayına dek geçen beş aylık süreçte 511 bin 405 kişiden 600 bin 118’e çıktı. Buna göre yüksek enflasyon döneminde 88 bin 713 kişi daha milyoner oldu. Milyoner sayısı beş ayda yüzde 17 arttı.
Konuya ilişkin DW Türkçe'den Pelin Ünker'e konuşan Doç. Dr. Evren Bolgün, Kasım 2021 ile Nisan ayı arasındaki birikimli enflasyonun yüzde 45 olduğunu belirterek milyoner mevduatlarındaki yüzde 20’lik artışın enflasyon artışının gerisinde kaldığını söylüyor. Burada önemli olan hususun ise milli gelirden alınan payda göründüğüne işaret eden Bolgün, "Gayri safi yurt içi hasıla içerisinde emek ve ücret kesiminin aldığı pay 2016 yılından itibaren yaklaşık yüzde 5 kadar düştü. Buna mukabil sermaye ve brüt işletme gelirlerinin payı yüzde 7 kadar arttı" dedi.
BAFTA 2024 Ödülleri: Oppenheimer geceye damgasını vurdu25 izlenme
Erdoğan 11 yıl sonra Mısır'a gitti: Peki Ziyareti neden önemli?23 izlenme
Diyanet'in iftar yemeğinde 'Depremzedeye makarna, protokole mükellef sofra' ayrımcılığı böyle dedirtti: Beyler biraz vicdan!33 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 19.696 yeni vaka tespit edildi, 27.263 kişi sağlığına kavuşurken, 195 kişi hayatını kaybetti!53 izlenme
'2023'te 100 yıllık hesaplaşma olacak' demişti: AKP'li belediye başkanı kendini böyle savundu!55 izlenme
Bilirkişi, Fahrettin Altun'u haksız buldu: İzinsiz yaptırdığı eklentiler imar mevzuatına aykırı49 izlenme
Akaryakıtta indirim kısa sürdü: Benzine ve motorine zam geliyor60 izlenme
Merkel’den Erdoğan’a yanıt: Memnuniyetsizliğin mülteciler üzerinden gösterilmesi kabul edilemez141 izlenme