Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözecek yasa teklifini Aralık ayı içerisinde TBMM'ye getireceklerini ve uygulamayı 2023 itibariyle başlatacaklarını söyledi.
Sözcü'de yer alan habere göre, sayıları 600 bine yaklaşan kamudaki sözleşmeli personelin tamamına memur kadrosu vereceklerini de belirten Bilgin, Amasra'daki maden kazasına ilişkin ise acı itiraflarda bulundu. Bilgin, madenleri denetleyen özel şirketlerin parasın maden şirketlerinin patronları tarafından ödendiğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçesinin sunumunu yapan Bakan Bilgin, EYT'li sayısının abartıldığı gibi 5 milyon ya da 8 milyon olmadığını, yaş şartının kaldırılmasıyla birlikte yaklaşık 1.5 milyon kişinin emekli olacağını söyledi.
EYT'lileri büyük bölümünün işçi olduğunu ve bunların yüzde 87'sinin de halen bir işte çalıştığını bildiren Bilgin, prim gün sayısı ve hizmet yılı şartlarına takılanların yasa gereği bu şartları doldurmayı bekleyeceklerini belirtti.
Bilgin, EYT düzenlemesinin devreye girmesiyle birlikte işverenlerin üzerinde önemli miktarda kıdem tazminatı yükü oluşacağını, düzenlemenin gecikmesinde bu sorunlara ilişkin yapılan görüşmelerin de etkili olduğunu ifade etti.

Bakan Bilgin, kamuda birbirinden farklı 32 farklı statüdeki sözleşmeli personelin tamamını kadrolu hale getireceklerini de bildirdi.
Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştireceklerini ifade eden Bilgin, bu amaçla hazırladıkları yasa teklifini bu ay içerisinde Meclis'e getireceklerini söyledi. Kamuda halen sözleşmeli statüde çalışan sayısının 600 bine yaklaştığı belirtildi.
Bakan Bilgin, asgari ücret zammına ilişkin de ip uçları verdi. Bilgin, enflasyonun reel ücretleri gerileten etkisini ortadan kaldıran bir asgari ücret uygulaması gerçekleştireceklerini, asgari ücret komisyonunu Aralık ayı içerisinde toplayacaklarını söyledi. Bilgin, “Tüm emekçilerimizi enflasyon karşısında koruyacağız” dedi.
Bakan Bilgin, Amasra'da meydana gelen maden kazasına ilişkin de acı itiraflarda bulundu. Madenleri denetleyen şirketlerin parasının maden şirketlerinin patronları tarafından ödendiğini belirterek denetim sistemindeki çarpıklığa işaret eden Bakan Bilgin, maden kapatan bakanlık müfettişlerine de tazminat davası açıldığını bildirdi. Bilgin şunları söyledi:
“İşletme müdürüne bağlı güvenlik ve iş sağlığı olmaz. Bütün işletmeler özel sektörden iş güvenliği ve sağlığı hizmeti alıyor. Bu işletmenin parasını kim ödüyor? Patron ödüyor. bunun uygulanabilir olmadığı açıkça ortadır.
Bir kanun teklifi hazırlayıp bunun değiştireceğız. Çalışma Bakanlığı müfettişleri madenlerde denetimler yapar. 2015 yılında bu madeni denetleyip kapatmışız. Her yıl ceza kesmişiz. Ancak o maden yargı kararıyla geri açılmış. Madeni kapatan müfettişlere de tazminat davası açmışlar. Davalar hala devam ediyor.
Biz bu madenin sorunlu olduğunu bütün raporlarıyla ortaya koymuşuz. Şu saatte değil de bu saatte patlıyorsa orada bir değer değişmesi var. Müfettişlerin tespiti var. Bu işletmelerin ruhsatlandırılması ve onay verilmesine ilişkin süreçleri de biliyoruz.”
Yasal düzenlemeler de yetmedi: Cezaevlerinde sayı 420 bini aştı35 izlenme
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a videolu ekonomi mesajı! 'Rastgele'82 izlenme
Flaş gelişme! 10 emekli amiralin gözaltı süresi uzatıldı89 izlenme
Aile hekimlerine zam şoku: Halka yüzde 25, devlete yüzde 55!41 izlenme
Bu dönemin borcunu Z KUŞAĞI ödeyecek124 izlenme
AKP'li Çerçioğlu'nun yeni rant planı ortaya çıktı: Bir kez daha parsayı toplayacak29 izlenme
Herkes Mansur Yavaş'ın sosyal medyayı sallayan bu sözlerini konuşuyor!107 izlenme
Ünlü markalara ürün veriyordu: 20 yıllık tekstil devi iflasın eşiğinde36 izlenme
1919'un 100’üncü yılını bu kafayla mı kutlayacaksınız?
Kütahya Simav'daki 5.4 büyüklüğündeki deprem Yalova'da da hissedildi
Güllü'nün oğlu Tuğyan'ın sevgilisiyle karşılaşmasını anlattı! "Gözlerini kaçırdı"
Mansur Yavaş 338 ihaleyi erteledi, 1.7 milyar halk için harcanacak!