Körüklü çizme ustası İzzet Erkaç, ürettiği el emeği çizmelerini yurdun dört bir yanına gönderiyor. Erkaç, son olarak ise İzmir Dikili’den müşterisinin isteği üzerine Osmanlı’nın son ve cumhuriyetin ilk yıllarında giyilen, ancak körüklü olmayan çizmenin benzerini tasarladı.
1 haftalık çizimlerden sonra yapımına başladığı çizmeyi 1 ayda tamamlayan Erkaç, Dikili’deki müzede sergileyecek müşterisine gönderdi. Bir örneğini de kendisi için yapan Erkaç, benzerini tasarladığı çizmeyi, 1920’li yıllarda başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere dönemin önemli isimlerinin giydiğini söyledi.
BİN LİRAYA SATIYOR
Çizmeyi bin liraya mal ettiğini belirten Erkaç, şöyle konuştu:
* Normalde körüklü çizme üretiyorum, ancak sipariş üzerine benzerini yaptığım bu asırlık çizme körüklü değil. Çizmenin maddi değerinden çok tarihi ve kültürel değeri daha büyük. Bu açıdan bakıldığında paha biçilemez oluyor.
* Müşterim, yapmamı istediği çizmenin Mustafa Kemal Atatürk’ün o dönem giydiği bir model olduğunu söyledi. Kendi elimde böyle bir çizme modeli yoktu. Körüklü çizme yapımı dalında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Türk sanatkarı olduğum için bunu yapmam gerektiğini düşündüm. Siparişi kabul ettim.
* 1 haftada çizimlerini tamamlayarak, tasarladım. 1 aylık çalışmayla da çizmeyi yapıp, teslim ettim. Benim için bu çizmeyi yapmak çok zor oldu.
* Osmanlı döneminin sonları ve cumhuriyetin ilk yıllarında giyilen bir çizme modeli bu. 1920’li yıllardan sonra da giyilmeyen ve görülmeyen bir modeli tekrar gün yüzüne çıkardım. (DHA)
https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasamhaberleri/aydinliustaataturkuncizmesiniyapti/
Abdurrahman Dilipak FETÖ'nün siyasi ayağını ifşa etti 'AKP'nin 3'te 2'sinin bir şekilde fotoğrafını bulabilirsiniz !'290 izlenme
AKP yandaşı Nagehan Alçı'dan çirkin ima! 'Suriyeli göçmenlere itiraz edenler bakalım Ukraynalı göçmenlere de itiraz edecekler mi?'65 izlenme
16 liralık HGS borcu 30 Bin liraya çıktı, sosyal medyadan isyan etti!22 izlenme
'Yenidoğan Skandalı'nın ardından... İYİ Partili Çömez'den çarpıcı iddia!38 izlenme
Tarihi bina 780 milyon liraya satıldı26 izlenme
Bakan Koca güncel corona verilerini paylaştı: Toplam can kaybı 3.739'a, vaka sayısı 137.115'e yükseldi!103 izlenme
Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu fikir değiştirdi: İstanbul’a 10 bin yeni taksi plakası istedi42 izlenme
Zeytin Dalı harekâtı 9. gününde... Burseya Dağı'na Türk bayrağı çekildi118 izlenme
30 kişiye mezar olmuştu! Depremde yıkılan Güven Apartmanı davasında mütalaa açıklandı
Türk vatandaşlığı için akıl almaz iddia: 80 bin dolarla sağlanıyor!
Venezuela 39 saniyede iki dev depremle yıkıldı! Korkunç görüntüler... En az 10 bin kişi ölmüş olabilir
'Zikrullah Paşa' Meclis'i karıştırdı