Trakya Birlik Başkanı Şafak Kırbiç, "Ambalaj fiyatları 3 katın üzerinde bir artış gösterdi. 5 litre teneke ambalajdan bahsedersek 5 liralardan 15 liranın üzerine çıktı. İnsanların gelirlerinde artışlar olduğunda zamanla bu seviyeler insanlara normal hale gelecektir" dedi.
ANKA'nın haberine göre; Türkiye yağ piyasasında belirleyici rol oynayan Trakya Birlik, ayçiçeği yağ fiyatlarının düşmemesinin sebebi olarak maliyet artışlarını gösterdi. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, "Ambalaj fiyatları 3 katın üzerinde bir artış gösterdi. 5 litre teneke ambalajdan bahsedersek 5 liralardan 15 liranın üzerine çıktı" dedi.
Son dönemde fiyatı tırmanan ayçiçeği yağında, en büyük maliyet artışının ambalaj fiyatlarında yaşandığı, bu nedenle fiyatın düşmediği belirtildi.
"TENEKE AMBALAJ 5 TL'DEN 15 TL'YE ÇIKTI"
Geçen yıla oranla bir teneke yağın ambalaj fiyatı maliyetinin bugünle kıyaslandığında 3 katına çıktığını belirten Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç şunları söyledi:
"Dünyada ayçiçeği fiyatlarında bir yükseliş meydana geldi. Bunu ardından döviz kuru tetikledi, yukarıya taşınmasına sebep oldu. Geçtiğimiz günlerde bir gevşeme oldu ayçiçek ve yağ fiyatlarında. Çekirdek ve yağ fiyatlarından kaynaklı bir yükseliş değil. Girdilerdeki yükseliş de maliyeti tetikledi. Ambalaj fiyatları 3 katın üzerinde bir artış gösterdi. 5 litre teneke ambalajdan bahsedersek 5 liralardan 15 liranın üzerine çıktı diyebilirim. Bu da ayçiçek yağ fiyatlarının yukarıya çıkmasında az da olsa sebep oluşturmakta."
Tüketicinin fiyatların düşük olması yönünde bir beklenti içinde olduğunu ancak dünya piyasasında yaşanan artışa bağlı bir fiyatlandırma yaşandığını belirten Kırbiç, "Tüketicinin beklentisi fiyatın düşük olması yönündedir. Bu reel bir gerçek. Ayçiçek üreticisinin de ayçiçek fiyatının yüksek olma beklentisi vardır. Dünyada şu anda gıda enflasyonu yaşanmakta. Sadece ülkemizde değil bu, tüm gıda ürünlerinde başka emtialarda ciddi fiyat artışı var. Bir yılda emtia ürünlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış olan ürünler var. İnsanların gelirlerinde artışlar olduğunda zamanla bu seviyeler insanlara normal hale gelecektir" dedi.
KİŞİ BAŞI YAĞ TÜKETİMİ 12 LİTRE
Ülkemizde kişi başı ayçiçeği yağı tüketiminin 12 litre olduğunu belirten Kırbiç, "Trakya Birlik’in yıllar itibari ile değişmekle birlikte ortalama 160170 bin ton rafine yağ üretimi var. Bu da Türkiye pazarının yüzde 20’ye yakın bir bölümü. Bu kendi fabrikalarımızda rafine edilip tüketicinin hizmetine sunulan, Türkiye’de de kalitesi tartışılmayan bir yağ" dedi.
Trakya Birlik’in tohum dağıtımına başladığını söyleyen Kırbiç, "48 kooperatifimizde ayçiçeği tohum satışlarımız başlamıştır. Bu bahsettiğimiz artışlar tohum sektörüne de yansıdı, ciddi artışlar söz konusu. 48 kooperatifimiz de dün itibari ile tüm tohum çeşitlerimizin satışına başlanmıştır” diyerek Edirne bölgesinin erken ekim yaptığını ve Şubat ayı itibari ile iklim şartlarının uygun olması halinde ekime başlayacağını söyledi.
Anneme faiz aldığımı söylemeyin o benim İsmailağa Cemaati’nde vaaz verdiğimi sanıyor!598 izlenme
Savaşta mıyız? İktidara ödenek yetmiyor!182 izlenme
Raporda çarpıcı detay: Ölen bebek sayısı daha fazla olabilir27 izlenme
Mersin Büyükşehir Belediyesi: Verilen hizmeti 'FETÖ ve PKK' ile ilişkilendirmek kabul edilemez73 izlenme
Kolombiyalı uyuşturucu kartelleri, BAE’de gördükleri baskıdan bunalınca Türkiye’ye kaçmaya başladı!24 izlenme
Mayıs’ta bütçe açığı 17,3 milyar TL oldu!55 izlenme
İmamoğlu'ndan sonra onun da hesabı kapatıldı28 izlenme
Musa Orhan’ın avukatından ünlü oyuncu Farah Zeynep Abdullah hakkında suç duyurusu42 izlenme
CHP 'Halkın sorunları için çalışmaya devam edelim' dedi: Genel Kurul'da reddedildi
Ispanak zehirlenmesi İstanbul’dan Tekirdağ’a sıçradı!
İzmir, Antalya, Malatya ve Çanakkale'de kâbus bitmiyor! Yine orman yangını çıktı
AKP’li belediye tarihi köşkü 10 yıllığına Ensar Vakfı’na tahsis etti!