Avusturya’nın Wels Mahkemesi, 19 Haziran 2021’den beri tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’ye iade talebini karara bağladı. Daha önce Türkiye’ye iadesi yönünde karar veren mahkeme, ABD’nin, “Sezgin Baran Korkmaz, gelirlerini kara parayla elde etmiştir” suçlamasını hukuka uygun görmedi.
Ana suçlamadan ABD’ye iade yönünde bir karar çıkmazken, diğer iki yan suçtan ABD’ye iade yönünde karar verildi. Türkiye’nin iade başvurusu tam olarak kabul edilmişti, ABD’nin iade başvurusu ise ‘yarım ve yan suçlardan’ kabul edildi. Bu durum, iade konusunda Türkiye’nin elini güçlendirdi.
MEKSİKA DEĞİL, AVUSTURYA
Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatları bu kararı görünce, itiraz edip etmemeyi düşündüklerini duyurdu. Sözcü'den Ali Gülen’e konuşan Avukat Volkan Dülger, “ABD’nin elinde kara para konusunda delil yoktu. Burası Meksika değil, Avusturya mahkemesi ve mahkeme doğru olan kararı verdi. Şimdi Türkiye’nin ve Sezgin Baran Korkmaz’ın eli çok güçlendi” dedi.
İtiraz olmazsa, Türkiye’nin iade talebi ve ABD’nin iade talebi Avusturya Adalet Bakanlığı’na gidecek. Sezgin Baran Korkmaz da Türkiye’ye iadeyi istiyor. Avukat Dülger, Türkiye’nin iade talebi tam olarak kabul edildiği için Türkiye’ye iade ihtimalinin arttığını, Adalet Bakanlığı’nın bu durumu göz önünde bulunduracağını söyledi.
'ÜÇ FARKLI SUÇLAMA VARDI'
Korkmaz'ın avukatı Murat Volkan Dülger sosyal medya hesabından ayrıca şu açıklamayı yaptı:
ABD savcıları geçtiğimiz yıl 19 Haziran'da uluslararası yakalama kararı ile Sezgin Baran Korkmaz'ın tutuklanıp, ABD'ye iadesini talep etmişti. Utah Eyaleti Federal Savcılığının iade talebinin dayanağı olan iddianamede 3 farklı suçlama bulunmakta idi. Bu suçlamalar kara para aklama, yanıltıcı beyan vermek suretiyle soruşturmayı karartma/engelleme ve ABD 2018 yılından bu yana tutuklu olan Jacob Ortell Kingston’u yanıltmak suretiyle kendisinden para almak olarak belirlenmişti.
Avusturya Wells mahkemesi Kararında ABD savcılarının iddianamesini ve iade taleplerini Kara para aklamak yönünden yetersiz buldu ve Sezgin Baran Korkmaz'ın Kara Para Aklama iddiası kapsamında ABD'ye iade edilmesini reddetti. Mahkemenin bu konudaki ret kararı ABD gerçekleştirilen vergi usulsüzlüğü suçunun yapıldığını Sezgin Baran Korkmaz'ın bildiğine dair ABD’li savcıların herhangi bir delillerinin olmamasına dayanıyor.
Diğer yandan aynı mahkeme Sezgin Baran Korkmaz'ın soruşturmayı engelleme ve Jacob Ortell Kingston’u yanıltmak suçlamalarından yargılanmak üzere ABD'ye iade edilmesine karar verdi. Avusturya da ABD'nin talebi üzerine iade yargılamasını başlatan Wells savcılığının ve Sezgin Baran Korkmaz'ın bu kararı İstinaf ederek Bölge İstinaf Mahkemesine taşıma hakkı bulunuyor.
Muğla’da balıkçı barınaklarında tekne bağlama ücretlerine dev zam38 izlenme
KONDA: Kararsızların çoğu yüzünü muhalefete dönmeye başladı71 izlenme
AKP'li büyükşehir belediyesi halkı kandırdı: Bazı vatandaşların arsalarını ’Yeşil alan yapacağız’ diyerek istimlak etti!50 izlenme
Manavgat'ta 4 ayrı noktada orman yangını: Felaket durum...68 izlenme
Fabrikadan sıfır aldığı 1993 model Tofaş’a yıllarca gözü gibi baktı,sattığı fiyat dudak uçuklattı43 izlenme
Şahan Gökbakar: 'Manevi olarak kendimi sorumlu hissettiğim bu halkın yanında olacağım'52 izlenme
Mansur Yavaş: "15 bin 778 evladımızın YKS ücretlerini karşıladık"50 izlenme
Saray’a 14.8 milyar TL ödenek!67 izlenme
AKP'nin kalesi haline gelen Kayseri'deki esnaflarda elektrik faturasına isyan etti !
Mahkeme beyanlarını 'Samimi' buldu! 83 kişiye mezar olan sitenin müteahhitlerine tahliye
Şili uyruklu turist Zonguldak’ta tacize uğradı!
AKP’li Kadak’ın ‘Kadına Şiddette Hayır’ paylaşımı akıllara AKP tarafından reddedilen önergeleri getirdi