Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’ne bağlı Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO), milletvekilleri, hakimler ve savcılar bakımından yolsuzluğun önlenmesi hakkındaki Türkiye raporunu yayımladı.
Rapora göre Türkiye’nin tavsiyelerle uyumu “genel anlamda tatmin edici değil”.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre Türkiye’nin Mart 2022’de hazırlanan bir önceki rapordan beri bu alanda hiçbir ilerleme göstermediğini belirten GRECO, 22 tavsiyeden yalnızca üçünün tatmin edici bir şekilde uygulandığını tespit etti.
Özellikle milletvekillerinin yolsuzluğuyla mücadeleye dikkat çeken GRECO, bu alanda tek bir tavsiyenin bile yerine getirilmediğini, milletvekillerinin mal beyanlarının doğrulanması için bir faaliyet yürütülmediğini, 2016’da gündeme gelen Milletvekillerine Yönelik Etik Davranış İlkeleri Kanun tasarısında da hiçbir ilerleme olmadığını aktardı.
Hakim ve savcılarla ilgili üç tavsiyesinin dikkate alınmasını olumlu bulan GRECO, bu alana dair incelemesinin devamında önemli eksikler de tespit etti:
“GRECO, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), Avrupa standartlarına uymayan yapısını değiştirmek için şimdiye kadar hiçbir tedbirin alınmamış olduğunu kaydeder.
“Yargı mensuplarının görev yerlerinin rızaları dışında değiştirilmesi de, ivedilikle ele alınması gereken bir meseledir.”
Grup, Türkiye’den 30 Haziran 2024’e kadar bu eksiklikleri gidermek için atılan adımlara dair bir rapor talep etti.
GRECO’nun yerine getirilmediğini tespit ettiği tavsiyelerinden bazıları şöyle:
GRECO nedir?
Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu tarafından 1999’da kurulan bir yapı olan GRECO’ya Avrupa Konseyi dışından da üye olunabiliyor.
Adalet Bakanlığı bu yapıyı “yolsuzlukla mücadele alanında uluslararası ünü ve prestiji haiz, esnek ve etkin bir mekanizma” olarak tanımlıyor.
Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, OECD ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar da GRECO raporlarını kendi çalışmalarında referans alıyor.
Sözcü
Türkiye gazetesi, Euro’yu TL’ye çevirdi ‘Avrupa ülkeleri geçim sıkıntısı yaşıyor’ dedi!54 izlenme
Bakan Bilgin: EYT'liler de dahil 15,6 milyon emekli bayram ikramiyesinden yararlanacak25 izlenme
Ensar Vakfı yöneticisi İsmail Şirin, AKP'li Üsküdar Belediyesin’den 4,4 milyon lira bedelle beraber 33. ihalesini aldı!32 izlenme
Türkiye şehit düşen vatan evlatlarının yasını tutarken, Kayseri’de Filistin’e destek mitingi düzenlendi, mitinge AKP'li vekiller de katıldı!51 izlenme
İnfaz yasası resmileşti, Barışların tahliyesi için engel kalmadı128 izlenme
Varlık Fonu denetim raporuna 'gizli' mührü!113 izlenme
Anayasa Mahkemesi'nden tepki çeken karar25 izlenme
Gökçe konserini iptal eden AKP’li başkan, 7 şehit olduğu gün konser düzenledi!35 izlenme