Ülkesine kaçak göç önlemek için harekete geçen Almanya, sınır kontrollerini artırmasının ardından bu kez Avrupa Birliği ile Brüksel’de "kaçak göçün önlenmesi" için bir anlaşmaya vardı.
Anlaşma, iltica kabul oranları yüzde 20’nin altında (Türkler için yüzde 14) olan ülkelerden gelenlerin, AB’ye alınmamasını öngörüyor.
Çarşamba günü varılan anlaşma, usulen Avrupa Konseyi ve Parlamentosu tarafından onaylanacak. 2024’ün yaz aylarında yürürlüğe girmesi beklenen anlaşmaya şöyle işleyecek:
TÜRK, TUNUSLU, HİNDİSTANLI KAMPLARA: AB’ye kaçak girip iltica talep eden ya da etmeyen Türkler, Hintler, Tunuslular, Bangladeşliler, Faslılar, Sırplar, Bosnalılar ve Tunuslular sınırlarda oluşturulan kamplara alınacak. Bu kamplar, AB’nin dış sınırlarında olacak. Yani bu kişiler AB’ye alınmayacak.

30 BİN VE 120 BİN KİŞİLİK: Kamplar, 30 bin kişiden oluşacak ardından kapasite 120 bine kadar çıkacak. Burada kalacak kişilerle ilgili 7 günde kişi hakkında karar verilecek ve geldiği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye gönderilecek. Hangi ülkeden geldiği bilinmeyenler Afrika’ya (Gana ya da Ruanda) bile gönderilebilecek. Çocuklar ve küçük çocuğu olan ailelere özel bakım hizmetleri sunulucak, mağdur olmamaları sağlanacak.
KABUL ETMEYEN PARA VERECEK: Ülkesinden geçip Almanya ya da Fransa’ya sığınma isteyen ilticacıyı geri almak istemeyen ülke, ilticacı başına 20 bin Euro ödeyecek. Bu ceza, özellikle Macaristan’ı inadından vazgeçirmeyi ve ülkesini AB için bir transit ülke yapmaktan alıkoymayı amaçlıyor.
PARMAK İZİ, İLK GELİNEN ÜLKE: Sınır dışılarda ve kimlik tespitlerinde tüm AB tarafından görülen parmak izleri dikkate alınacak. Ayrıca, sınır dışı kararı için karar verme süreci 28 güne çıkarılacak ve polisin arama alanları genişletilecek.
12 HAFTADA TAMAMLANACAK: Amaç, hem gerçekten iltica hakkı olanları ayırmak hem de haksız olanların, bunları engellemesini önlemek. Bu amaçla, tüm iltica prosedürleri hızla tamamlanacak ve 12 haftada işlemler bitecek. Durumu netleşmeyenler de geldikleri ülkeye gönderilecek.
ALMANYA DAHA DA SERTLEŞTİ: Almanya ise, yeni Vatandaşlık Reformu’nu bir kez daha İçişleri Komisyonu’ndan geçirirken, "iltica ve sınır dışı konusunda" daha sert bir tutum izleme kararı aldı. Buna göre, işlem için polise tanınan hak düşürücü süre uzatıldı. Yurtlarda tüm odalara girip arama yapma ve kimlik tespiti yetkileri getirildi.
SINIR DIŞI SIRASINDA AVUKAT: İltica hakkını kötüye kullanmak isteyen ya da süreyi uzatmak isteyenlere karşı sınır dışı işlemleri sırasında bir avukat görevlendirilecek. Almanya’nın atadığı bu avukatlar, sınır dışına nezaret edecek.
Sözcü
Üniversitelileri yıkacak gelişme: Yüzde 60 zam geldi24 izlenme
İliç maden faciasında yeni gelişme: Tepkilerin ardından gözaltına alınan müdür adli kontrolle serbest bırakıldı39 izlenme
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’den vatandaşlara 'tasarruf' önerisi! 'Kasaba gidip et almıyorum, kuzu kestiriyorum'56 izlenme
CHP binasını kundaklamışlardı... Karar çıktı!76 izlenme
Bursa kundakçısı FETÖ'den ihraç eski astsubay Ufuk A.’nın benzin aldığı görüntüler! Su bidonlarını tek tek böyle boşaltmış23 izlenme
Prof. Dr. Kayıhan Pala, Eylül ayı için uyardı! "Vaka sayıları artışa geçecek"61 izlenme
Hawaii Semalarında Spiral Şeklindeki Işık Merak Uyandırdı29 izlenme
İzmir Urla'da yerleşim yerlerinin yakınında orman yangını çıktı30 izlenme
Eski futbolcu Ümit Karan tutuklandı! İfadesi ortaya çıktı: "20 senelik arkadaşlarım bir anda torbacılarım oldu"
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 5.404 yeni vaka tespit edilirken, 49 kişi hayatını kaybetti, 5.506 kişi de sağlığına kavuştu!
AKP’li başkan Atatürk Bilgi Evi’ni kapattı!
Egemen Bağış'tan sonra İBB’den bir şoför skandalı daha! Haşimi’nin şoförü de İBB’den karşılanmış!