Diyarbakır’ın Hazro, Silvan ve Kulp İlçeleri üçgeninde kalan ve saklı cennet olarak anılan tarihi Taşköprü’de viyadük yapımı nedeniyle dinamit patlatıldı. Tahrip gücü yüksek dinamitin patlamasıyla tarihi köprünün bir bölümü çöktü, ağır hasar gören köprü trafiğe kapatıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün Rus taarruzunu engellemek için kullandığı köprü, tarih kitaplarında da yer alıyor.
TRAFİĞE KAPATILDI, JANDARMA BÖLGEDE
Hazro İlçesi yakınlarındaki tarihi Taşköprü bölgesinde viyadük çalışması yürütülen Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü saha ekiplerinin sorumsuz ve bilinçsiz hareket etmesiyle tarihi Taşköprü'nün bir bölümü çöktü, ağır hasar gören köprünün bulunduğu bölge araç ve yaya trafiğine kapatılırken, bölgeye sevk edilen jandarma timleri de çevreye geniş güvenlik önlemi aldı.

TAHRİP GÜCÜ YÜKSEK DİNAMİT
Bir süre önce bölgede yapımına başlanan ve Silvan, Hazro, Lice ilçelerini Kulp İlçesi kırsalından Muş iline bağlayacak olan 700 metrelik viyadük çalışmasında bir skandal yaşandı. Karayolları Bölge Müdürlüğü bünyesindeki yüklenici müteahhit firmaya ait saha ekiplerinin bilinçsiz ve sorumsuz davranışıyla tarihi köprü yıkıldı. Viyadük çalışmasında hızlı ilerlemek için çevreyi dikkate almadan bölgede tahrip gücü yüksek dinamit patlatıldı.
KÖYLÜLER PATLAMALARDAN ŞİKAYETÇİYDİ
Patlamanın şiddetiyle Sultan 2. Abdulhamid döneminde inşa edilen tarihi köprü yıkıldı. Önemli derecede zarar gören tarihi köprü mahalle sakinlerinin de tepkisine neden oldu. Köylüler, geçtiğimiz aylarda viyadük çalışması yürüten firmanın yine dinamit patlatmasıyla Taşköprü Köyündeki bazı evlerin de yıkılarak ağır hasar gördüğünü, bununla ilgili yetkililerin daha duyarlı olması gerektiğini, nasılsa kırsal bölge anlayışıyla bölgede gelişi güzel patlamaların çevreye ciddi zararlar verdiğini, bunun sonuncusunun da tarihi köprü olduğunu belirtti.

OHAL'DE SİVİLLERE KAPALIYDI
Diyarbakır’ın Kulp, Silvan ve Hazro İlçeleri üçgenindeki Taşköprü OHAL döneminde yüksek güvenlikli bölge ilan edilerek yıllarca sivillerin girişine kapatılmıştı. Güvenlik nedeniyle sivillerin giremediği bu bölgedeki askeri operasyonlar nedeniyle adeta saklı cenneti andıran Taşköprü doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla yıllarca kapalı kaldı.
PİKNİKÇİLERİN UĞRAK YERİ
Son yıllarda bölgede güvenlik güçlerinin kontrolü sağlamasıyla Taşköprü’deki doğal güzellikler de hafta sonu piknikçilerin ve tarih severlerin akınına uğruyordu. Türkiye’nin farklı illerinden hatta geçmiş yıllarda Avrupa ülkelerine iltica etmiş yerli ve yabancı turistler yaz aylarında sıklıkla burayı ziyaret ediyordu.
Tarihi yerleşimi ilk çağa dayanan şelalesi ve berrak suyu ile görenleri büyüleyen Taşköprü kanyonu Sultan 2. Abdulhamid döneminde bu kanyona inşa edilen Osmanlı mimarisine ait motifleri iki gözlü Taşköprü ve taş yoldan adını alan kanyon çevresindeki doğal kaya oyukları ve mağaralardaki kalıntılar tarihin izlerini taşıyor. Yüksekliği 200 metreyi aşan kanyondaki doğal güzelliklerin tarih ile buluşmasıyla ziyaretçileri tarafından 'saklı cennet' olarak adlandırılıyor.
Taşköprü’deki tarihi yol günümüze kadar vatandaşların kullanımında olmasına rağmen ilk günkü ihtişamını koruyordu.

ATATÜRK’ÜN YOLU
Taşköprü ve yol, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1. Dünya Savaşı’nda kullandığı ve Hazro ilçesinde konaklandığı yer olarak da tarihi belgelerde yerini alıyor. Önemli bir kervan yolu olarak bilinen Taşköprü ve çevresindeki doğal kalıntıların milattan önce 10 binli yıllara dayanıyor. Köyün Kürtçe adı “Goderne” olarak bilinirken, bölge halk arasında “Vadi” anlamına gelen “Geliye Goderne” olarak tanınıyor. Köprüden geçen yol ise halk arasında Atatürk yolu olarak biliniyor.
Köprüye açılan yolun en önemli özelliklerinden biri Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1. Dünya Savaşı'nda Rus saldırılarını Muş cephesinde durdurmak için cepheye giderken bu yolu kullandığı ve geceleri de köprü yakınındaki Hazro’da konakladığı biliniyor. Bu yolu kullanan Atatürk KulpMuş sınırındaki Şenyayla Vadisi'nde 1. Dünya Savaşına katılıyor ve yolun adı bu tarihten sonra yöre halkı arasında “Atatürk’ün yolu” olarak kalıyor.
Sözcü
Halk perişan durumda ! AKP'nin derdi, CHP'nin halka yardım etmesini engellemek !204 izlenme
Umut Oran: YSK’nın yanıtlaması gereken 5 soru var!88 izlenme
Büyük koronavirüs tehlikesi! "Umrecilere kontrolde çıkmasın diye ateş düşürücü verildi!"159 izlenme
CHP'ye söz vermeyip, meclisi ertelemişti: Özlem Çerçioğlu hakkında suç duyurusu25 izlenme
İBB'den 80 bin eve kira desteği: Şartlar belli oldu23 izlenme
Zamla ilgili balon haberlere inanmayın: Bayram ikramiyesine en iyimser senaryo bile 'zam yok' gibi23 izlenme
AKP’li muhtara kıyak! Kendisi, oğlu ve eşi işe alındı!94 izlenme
Narin Güran duruşmasında ikinci gün sona erdi! "O kokuyu alıyordun değil mi?"46 izlenme
İhtiyaç artıyor ama internet hızı can çekişiyor! Türkiye’deki altyapı artan internet ihtiyacına yetişemiyor
Elektrik faturanızdaki bu sırrın farkında mısınız?
AKP'li vekilin önünde 'saygıyla' eğilen başhekim istifa etti!
Yolsuzluk bulamayınca: Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde "çorba dağıtımı" dahi soruşturma konusu yapıldı