ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) Türk Lirası’nın son dönemde yaşadığı değer kaybı ile ilgili kapsamlı bir haber hazırladı. Türk Lirası’ndaki değer kaybının özellikle AB’nin en yoksul ülkeleri arasında gösterilen Bulgaristan’daki alışveriş meraklılarını cezbettiği aktarıldı.
Makalede, “Bulgar tüketiciler, Türkiye’nin batı sınırını dolu otomobil ve otobüslerle geçip, TL’nin değer kaybını avantaja çevirip alışveriş çılgınlığı yapıyorlar. İlk durakları döviz büroları oluyor ve daha sonra Edirne’deki pazarlara ve mağazalara gidiyorlar. Noel arifesinde Türkiye’deki pazar yerleri Bulgaristan’dan gelen tüketicilerle dolu. Edirne’ye gidecek otobüs için gece 03.00’te otobüse binen Hatice Ahmedova, 200 Bulgar Levası ile 1.150 TL aldı ve alışverişe başladı” denildi.
Ajansa konuşan 60 yaşındaki Gulfiye Osinova isimli turistin ise çocukları ve torunları için alışveriş yaptığı kaydedildi. Makalede, “Türkiye ekonomik krizin pençesinde fakat Bulgar tüketiciler manav alışverişlerini yapıyorlar ve ülkeyi bagajları dolu bir şekilde yapıyorlar” yorumu yer aldı.
Makalede Türk Lirası’nın Aralık ayında değer kaybettiği ve bir dönem bir doların 18.36 TL’ye kadar ulaştığı hatırlatılırken, “Turistler bu değer kaybından faydalandı” yorumu yapıldı. Erdoğan’ın hamleleriyle doların değer kazandığı ama haber yazılırken 1 doların 10.83 TL’ye denk geldiği aktarıldı.
Associated Press’e konuşan bir yetkili ise, “Otoparklar Bulgar arabalarıyla dolu. Edirne ya da İstanbul plakası görmek neredeyse imkansız. Çılgın gibi alışveriş yapıyorlar ve tekrar satmak için ya da tekrar bulamazlar diye aynı şeylerden 5 ya da 10 tane satın alıyorlar” yorumunu yaptı.
Yunanistan’dan da Türkiye’ye alışverişe gelenlerin olduğu da kaydedildi.
CHP'den anket açıklaması 'AKP Meclis’te çoğunluğu kaybedecek!'176 izlenme
CHP'li Özel: Cumhur ittifakında deprem var, dağılacak!264 izlenme
İnfial yaratan paylaşımı yapan kim çıktı?230 izlenme
Vatandaş, vekile böyle dert yandı! "Mahallede 5 kilo yağ alabilen zengin sayılıyor"31 izlenme
Yandaş yazar Kürşat Ayvatoğlu'na 'züppe' dedi, AKP'yi uyardı: Erdoğan'ın hayalleri yara aldı138 izlenme
Emekli Tuğamiral Türker Ertürk açıkladı: Bizi kıskanan İngiltere enflasyon karşısında her vatandaşına ne kadar para dağıtacak?27 izlenme
CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Venezuela'dan peynir ithal edilmesine isyan etti! Venezuela mı daha yakın, Balıkesir mi?90 izlenme
Türkiye'nin cennet köşesinde heyelan alarmı: Evler kaydı, yollar yarıldı12 izlenme
Ukrayna istihbaratı saldırıları üstlendi, Karadeniz'deki gemilere saldırı anlarını paylaştı
Güreş etkinliğinde ‘Erdoğan’ krizi
İlber Ortaylı'dan yabancıya mülk satışı isyanı! 'Adam Türk olmayana arazi satıyor ev satıyor. Böyle enayilik olur mu?'
Sonunda bunu da gördük! Sınırdan kaçak geçenlere taşıma hizmeti