Asgari ücrete temmuz zammı için geri sayım başladı. Yeni kabinenin açıklanmasının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başlayacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5 Haziran'da mayıs ayı enflasyonunu açıklayacak ve bu rakama göre asgari ücrete yapılacak zam oranı da şekillenmeye başlayacak.
Peki asgari ücrette tahminler ne yönde? Zam oranı maaşlara nasıl yansıyacak?
"REFAH PAYI EKLENİRSE YÜZDE 45'LİK ARTIŞ OLABİLİR"
Milliyet'in aktardığına göre, ekonomist Muhammet Bayram bu soruya, "Asıl buradaki parametremiz 500 dolar ve 6 aylık enflasyon, buna göre enflasyon rakamı çıkacak ve bununla beraber de en büyük referans değerimiz sayın cumhurbaşkanının kamu işçisine açıkladığı yüzde 45'lik zam. Eğer refah payı da eklenirse yüzde 45'lik bir artış olmasını bekliyoruz" şeklinde yanıt verdi.
Bayram, masadan çıkacak oranların maaşlara yansımasına ilişkin de "Burada senaryolarımız var. Yüzde 25 olursa sadece enflasyon dikkate alınırsa 10 bin 634 TL. Yüzde 30 olursa 11 bin 59 TL. Yüzde 40 olursa refah payı eklenmiş bir şekilde 11 bin 910 lira. Kamu işçisine yapılan zam referans kabul edilip aynı oranda yapılırsa 12 binler seviyesinde olur ki benim tahminim yüzde 45'ler seviyesinde" değerlendirmesinde bulundu.
"Yüzde 45'lik zammın işverene etkisini azaltmak için hangi formüller uygulanabilir?" sorusunu da yanıtlayan Bayram,
"500 dolar seviyesinde kabul edilmiş bir rakam ama işverene bir maliyeti var. Ücretler üzerinden tek tarife uygulanabilir. Yine aynı şekilde tarife güncellenebilir. Yeniden değerleme oranı arttırabilir. Yine burada ücretlerin beyandan verme durumu var bunun da yolu açılmalı" ifadelerini kullandı.
EKONOMİSTLERİN ENFLASYON BEKLENTİSİ NE?
Ekonomistler, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,07 artmasını bekliyor. AA anketine katılan ekonomistlerin mayıs ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde eksi 1 ve en yüksek yüzde 2,4 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 0,07) göre bir önceki ay yüzde 43,68 olan yıllık enflasyonun yüzde 39,62'ye ineceği hesaplanıyor.
KRT
Kapalıçarşı'da borç intiharı!74 izlenme
Kılıçdaroğlu'nun AKP ile bayramlaşmaya yolladığı vekil Ali Fazıl Kasap dış politikayı övdü, bravoyu kaptı!22 izlenme
Narenciyede Rusya krizi!134 izlenme
İBB’nin Kent Lokantası markalaşıyor28 izlenme
İYİ Parti'de bir isim daha istifa etti! Gerekçe, "Akşener'in topluma gereken güveni vermemesi"40 izlenme
Florya’daki o yurt da TÜGVA’ya tahsis edilmiş!44 izlenme
Esenler’de 7.3 milyon liralık 3 ihale AKP’li isimlere verildi!61 izlenme
Sedat Peker'in iddialarıyla gündeme gelmişti: AKP milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu'ndan lüks yat açıklaması55 izlenme
Son dört yıldır zarar eden PTT'nin 2022 yılının ilk 8 ayında da 76 ilde zarar ettiği ortaya çıktı!
AFP'den dikkat çeken seçim analizi: "Erdoğan ilk turda kaybedebilir"
CHP’li Murat Emir, 'Kızıl Saçlı Savcı' iddialarının arka planını açıkladı: "Hamile savcının evine sabah 5'te polisle gittiler"
İsmailağa’nın sosyal medya müridinden skandal Atatürk paylaşımı: Kilimi seccade yaptılar Atatürk’e düşmanlıkta sınır tanımadılar!