Son günlerde sıkça duyulan haberlerin başında şirket iflasları veya konkordato ilanları geliyor. Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, ‘Yeni normalimiz iflaslar' başlıklı yazısında, bu konuya değindi.
Emre Alkin, Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin tahminlerde bulunduğu yazısında, Türkiye'nin küresel ekonomik türbülansa hazırlıksız yakalandığına dikkat çekti. Alkin’in yazısı şöyle:
"Uluslararası bir kuruluşun raporuna göre 2024 yılında Türkiye'deki şirketlerin önemli bir bölümü iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Bunun sebeplerini sıralamaya gerek yok aslında. Uygulanan program özel sektöre iyi gelmiyor, hatta 2025 ve 2026 için de kimsenin olumlu bir beklenti içinde olmadığını görüyoruz. Küresel finans kurumlarından da benzer şekilde “eğer Türkiye iki yıl daha çok düşük büyüme yaşamazsa enflasyon sorununu çözemez” şeklinde açıklamalar yapılıyor. Demek ki önümüzde bazı güçlükler var. Firmaların finansman ve ödeme güçlüğü, kârsızlık, istihdam düşüşü, işsiz kalanların ödeme güçlüğüne girmesi gibi.
Tüm bunlar kredi kartlarından okul ödemelerine kadar hepimizi etkileyecek gelişmeler olacak. Daha önceki ekonomi yönetimleri aldıkları kararların yan etkileri olarak bunları yaratıyordu. Şimdiki ekonomi yönetimi ise bilerek bu sonuçları yaratıyor. Enflasyonun bu şekilde düşeceğine kanaat getirmiş durumdalar. Yani büyümeyi sıfır seviyesine düşürüp ekonomik faaliyetleri durma noktasına getirip fiyat artışlarının önünü kesmek amaçlanmış durumda.
Ancak Merkez Bankası kamu harcamaları ve faizle büyüyen aşırı likidite sebebiyle sıkılaşmayı tam anlamıyla yapamıyor. Bu gidişle firmalar batacak ama enflasyon arzu edilen seviyeye düşmeyecek gibi gözüküyor. Siyasetin üst üste düşük büyüme oranlarına tahammül göstermesi zor. Zaten çözüm de bu değil. Merkez Bankasının bu şartlar altında politika faizinin Eylül ayında düşürmesini düşük ihtimal olarak görüyorum. Ekim ya da Kasım ayında kesin faiz indirimi gelecektir. Hele ki bu konjonktürde, küresel piyasalar devrilirken Merkez Bankalarının baskıya dayanabileceğini sanmıyorum. Maalesef Türkiye küresel türbülansa oldukça hazırlıksız yakalandı."
Gerçek Gündem
‘Boğaziçi’ davasında tutuklu 2 öğrenciye tahliye kararı!89 izlenme
Atatürk'ün izinden giden Kolombiya, ekonomide sınıf atladı!61 izlenme
Ümit Özdağ'dan Devlet Bahçeli'yi çileden çıkaracak video! "Birinci Terörle Müzakere sürecini ve sonuçlarını unutmadık, unutanlara hatırlatıyoruz"31 izlenme
'Hayatını kaybeden umrecilerin vebali başta Diyanet İşleri Başkanına aittir!'270 izlenme
Elektrik Mühendisleri Odası, Özel İletişim Vergisi zammının geri alınmasını istedi!96 izlenme
Babam sağ olsun!160 izlenme
Türkiye alev alev... İzmir, Aydın, Bolu, Muğla ve Manisa'da orman yangınları27 izlenme
20 bin servis şoförü işsiz kaldı! Servisçiler trafiği yavaşlatma eylemi yaptı!57 izlenme
CHP'den Fesli Kadir için 'Vatan Haini' belgeseli !
Tasarruf genelgesinin iki haftalık bilançosu: Önemli hizmet ihaleleri de iptal edildi
Abdullah Gül'ün oğlu çikolata işine girdi: 40 gramı 320 TL
Adalet Bakanı Tunç açıkladı: "Dilan Polat ve Engin Polat ile ilgili MASAK Raporu'nda..."