RusyaUkrayna savaşı sonrası iki ülkeden Antalya’ya yerleşenlerin nüfusu 100 bini aştı. Göç nedeniyle birçok sektörde birçok olumsuzluk da yaşanmaya başladı.
Turizm sektöründe otelcilerin gündeme getirdiği, Rus ve Ukraynalıların evlerini günlük, haftalık apart, pansiyon gibi kayıt dışı kiraya vermesi sorununa, bu kez kaçak taksicilik yapan, hatta yabancı plakalı çekiciyle hizmet verenler eklendi.
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, yerleşik Rus ve Ukraynalıların kendi aralarında taksicilik yapmaya başladıklarını belirtti.
Dere, “Alanya’daki oda başkanımız bunların kendi transferlerini kendilerinin yaptığını, kendi plakalarıyla cirit attıklarını aktardı. Bizde resimleri de var. Şu an taksicilik de, emlakçılık da yapıyorlar. Kendi aralarında WhatsApp grupları var, bu gruplardan alışverişi, ev kiralamalarını kendileri yapıyor” dedi.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere
Dere, “Türk vatandaşlarına iş bırakmıyorlar. Emlakçılar Odası Başkanımız, bu konuda Vergi Dairesi Başkanlığı ile ciddi bir çalışma yapıyor. Hatta bunlara yönelik baskın ve denetimler de yapılıyor ama kanunların verdiği yetkilere göre uygulanan cezalar çok caydırıcı olmuyor. O yüzden işlerine devam ediyorlar. Bu tür nedenlerle esnafımız mağdur oluyor” diye konuştu.
Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş sonrası iki ülkeden yabancı yerleşimin hızlı artığını söyleyen Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya, “Rusya’dan savaşmamak için, Ukrayna’dan can havliyle geldiler. Belirli parayla geldiler ve ellerindeki kaynakları harcadılar. Kaynaklar bittikten sonra evde kuaförlükten yemek yapıp satmaya, Rus veya Ukrayna plakalı araçlarıyla taksicilikten emlakçılığa hepsi bir arayış içine girdi” dedi.

Bu durumdan ilk başta etkilenen sektörlerden birinin taşımacılık sektörü olduğunu belirten Akkaya, “Bunlar kendi aralarında WhatsApp grubu kurmuş. Buradan haberleşme sağlayıp, taşımacılık yapıyorlar. Hatta Alanya’da bazı sokaklardaki aydınlatma direkleri, otobüs duraklarına taksi için kare kod oluşturup asmışlar. Aslında bunların birçoğunun oturma izin süreleri de bitmiş, araçların giriş çıkış süreleri geçmiş. Denetimler de bunlar çıkıyor. Bağlanan araçlar oldu, trafik para cezaları uygulanıyor” diye konuştu.
Kaçak taksicilik yapan çok sayıda Rus ve Ukrayna plakalı aracın tespit edildiğini bildiren Ali Akkaya, geçen günlerde çok ilginç bir şeyle karşılaştıklarını belirtti.

Akkaya, “Alanya’da cadde üzerinde Ukrayna plakalı bir çekici, Ukrayna plakalı bir otomobili taşıyordu. Çekici çok ilginçti. Ukrayna plakalı bir çekiciyi, Ukrayna plakalı otomobili çekerken belirledik. Önce sigorta şirketinin göndermiş olabileceği düşünüldü, sonra yasak olduğu belirlendi ve araç bağlandı. Sonra bir daha piyasada gözükmedi. Bu konulara ilişkin esnek davranılmamasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)
Sözcü
TOKİ ihalesini yaptı, halk isyan etti!52 izlenme
Erdoğan’ın “Ananı da al git” dediği çiftçiye yine polis ablukası625 izlenme
Yatırımcıların sıraya girdiği Türk bilim kadını İlayda'yı NASA kaptı14 izlenme
Cinsel şiddetin kara bilançosu: 6 yılda çocuk istismarı yüzde BİN 21 arttı!60 izlenme
AKP'li belediye, millet bahçesi için küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini yasakladı!44 izlenme
AKP'nin 62 oy farkla kazandığı seçime MHP itiraz etti34 izlenme
Valilik suçladı, İBB 'tümüyle yalan' dedi: İstanbul'da Cuma namazı krizi22 izlenme
AKP-YRP ittifak görüşmelerinde ilerleme yok: Şanlıurfa'da AKP'den ayrılan Gülpınar YRP'ye aday gösterildi28 izlenme
Bir AKP klasiği: İstanbul halkına 2 milyar TL’lik kazık!
Türkiye güne korkunç bir haberle uyandı! Karısını ve 2 çocuğunu öldürüp intihar etti.
Abdülhamid’in kız kardeşinin Atatürk'e gönderdiği telgraf ortaya çıktı!
Sinan Ateş'in vurulma anı ortaya çıktı! Ahmet Kekiç, Sinan Ateş'in silahıyla tetikçilerle çatıştı