Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), hattın tamamlanmadan hizmete girmesi nedeniyle kaza riskinin bulunduğuna yönelik uyarılarda bulunmuştu.
TCDD, temeli 2008 yılında atılmasına rağmen 13 yıldır bitirilemeyen AnkaraSivas YHT hattının tamamlandığı gerekçesiyle Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül’de açılış töreni planladı. Tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da taslak programına girdi. Sivas Valisi Salih Ayhan ve Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de açılış öncesi Çarşamba günü Sivas Garını ziyaret ederek son hazırlıkları yerinde inceledi.
Ancak açılışı altı kez ertelenen ve maliyeti 10 milyar TL'yi geçen AnkaraSivas YHT hattının tamamlanmadığına yönelik eleştiriler yapıldı. BTS Genel Sekreteri İsmail Özdemir, trenin KayaşBalışeyh istasyonları arasını konvansiyonel hat (klasik tren hattı) üzerinden saatte 60 kilometre hızla gidebileceğini ve bunun da kaza riski oluşturacağını söyledi. Özdemir, henüz tamamlanmamış hemzemin geçitlerin de riskli olduğunu ifade etti. İlgili uzmanların da uyarılarıyla Cumhurbaşkanının taslak programına da giren açılıştan son anda vazgeçildiği öğrenildi.
AnkaraSivas YHT hattı yıllardır bitirilemediği için Adalet ve Kalkınma Partisi içinde de krize dönüşmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yerel seçim mitingi için Şubat ayında gittiği Sivas'ta halka hitap ederken "Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle" sözleriyle Bakan Cahit Turhan'a uyarıda bulunmuştu. Bundan yedi ay sonra Erdoğan yine Sivas'ta katıldığı bir programda Turhan'a seslenerek, "Senden aldığım sözü buraya aktardım ona göre. Tamam, işi sıkı tutacağız. Artık top benden çıktı. Herhalde verdiği sözü yerine getirmezse biz ipi farklı çekeriz, ona göre" ifadesini kullanmıştı. Erdoğan'ın 29 Mart 2020 tarihinde görevden aldığı Turhan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk azledilen bakanı olmuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AnkaraSivas Yüksek Hızlı tren hattının yaklaşık 80 kilometresinin eski demiryolu hattından oluştuğunu söylemişti.
YILAN HİKÂYESİ GİBİ
2007’de ihalesi yapıldı
2012’de hizmete açılacağı duyuruldu
2015’te güzergâh değişti, oluşan fark nedeniyle kamu zarara uğradı
2017’de bir yıl sonra açılacağı duyuruldu
2019’da Erdoğan “bayrama yetişiyor” dedi. Daha sonra dönemin Ulaştırma Bakanı Cahit Turan “Gelecek bayrama açılacak” dedi.
2020’de dönemin Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu “Yıl içinde açılacak” dedi.
2021’in mart ayında hattın haziranda açılacağı ilan edildi.
2021 Mayısı’nda Ulaştırma Memur Sen Şube Başkanı 4 Eylül’de açılacağını duyurdu.
CHP’li Özkan: ‘Adımı kullanan alçaklara tek yanıtım, yüzünüze tüküreceğim’208 izlenme
Türkiye'den Balkan ülkelerine tıbbi yardım taşıyan uçak havalandı!83 izlenme
Tank Palet Fabrikası hakkında son karar verildi!186 izlenme
Lobi bahane faiz şahane! Bir ayda 5 milyar dolar gitti!70 izlenme
Tarihin en büyük vurgununun firari ismi Türkiye’de yakalandı20 izlenme
Halveti Uşşaki tarikatı dernek ve dergahlarla Türkiye'yi kuşatmış! İşte Halveti Uşşaki tarikatının bilinmeyen yüzü...297 izlenme
Özgür Özel, önceki dönem AKP'li Şile Belediye Başkanı'nın skandalını anlattı: "720 bin liralık fatura var, parke yok!"26 izlenme
AKP'ye topuklayan Özlem Çerçioğlu'ndan Özgür Özel'e suç duyurusu35 izlenme
Çanakkale geçilemedi tarihin akışı değişti!
Tutuklanan Tunç Soyer’den ilk mesaj
AKP'nin kalesinde isyan çıktı! Samsun'da köylüler AKP'li belediye binasını taş yağmuruna tuttu, ortalık savaş alanına döndü, cam çerçeve kalmadı!
AKP'li Beldiyeden, yol kesme rezilliğine skandal açıklama!