CHP Parti Meclisi Üyesi ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde 12 yıldır yapımı devam eden AnkaraSivas Yüksek Hızlı Tren projesini gündeme getirdi.
Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada AnkaraSivas YHT projesinin yılan hikayesine döndüğünü, 2008 yılında temeli atılan hattın halen bitirilmediğini belirten Karasu, ‘’Cumhuriyetin ilk demir yolu projesi olan Ankara Sivas Demir Yolu Projesi o dönemin teknolojisiyle beş yılda bitirilmişti. YHT’nin 12. yılının sonundayız, hâlâ hizmete açabilmiş değiliz’’ ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Sivas mitinginde verdiği sözü hatırlatan Karasu, ‘’Erdoğan 31 Mart Yerel seçimlerinden önce geldiği Sivas’ta hızlı tren hattının 2019 Ramazan Bayramı’nda açılacağını ifade etti. Şimdi 2020 bitmek üzere ve bir buçuk aylık bir süre kaldı. Bu yıl da açılmayacağa benziyor’’ dedi.
Hattın maliyetinin de belirsizliğini koruduğunu söyleyen Karasu, proje için 3 farklı maliyet konuşulduğunu fakat hangisinin gerçek olduğunu bilmediklerini söylerken, ‘’Bu hattın ne kadara mal olduğu konusunda bakanlığın bütçe programınıza baktım, orada fiyatlandırma yok. Devlet Demiryollarının yayınladığı sosyal medya tanıtım videosunda projenin toplam yatırım maliyetinin 9 milyar 749 milyon lira olduğunu ifade etmiştiniz. AKP milletvekillerinden bu konuda farklı açıklamalar geliyor. Bir milletvekili şubat ayında 13 milyar TL’ye mal olacağını ifade etmişti, Ağustos ayında bu rakam 16 milyara çıkmış durumda. Bu projenin gerçek maliyeti nedir, bunu merak ediyoruz’’ şeklinde konuştu.
Son olarak demir yolu hattı inşaatında yaşanan göçüklere değinen Karasu, Esmebaşı Tüneli’nde toplamda 8 göçük meydana geldiğini söyledi. Esmebaşı Tüneli’nde son göçüğün 3 Mart’ta yaşandığını kaydeden Karasu, söz konusu göçüğün kaldırılması için ihale açıldığını ve 76 milyon lira ödendiğini belirterek, ‘’Göçük maliyetleri de milletin sırtına binmiş durumda. Bu göçükle ilgili yapılan çalışmalar gösteriyor ki bu hızlı tren projesiyle ilgili zemin etüdünde ciddi sıkıntılar var, ciddi zemin etütleri yapılmamış durumda. Yoksa bir tünelin açılması için 8 sefer göçük meydana gelmez. Bununla ilgili de bakanlığı önlem almaya davet ediyorum’’ dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ankarasivasyhthattiyilanhikayesinedondu1792569
İşçilerin yüzde 70’i ay sonunu getiremiyor!100 izlenme
İnce’den genel merkeze sert mesajlar: Yüreğiniz varsa beni gönderin189 izlenme
Ali Erbaş’ın yerine Diyanet İşler Başkanlığı'na Safi Arpaguş atandı17 izlenme
Sedat Peker gündeme getirmişti: Yine o liman, yine muz gemisi: Yeni Rota’da bu kez 463 kilo kokain!99 izlenme
Atatürk dizisini kaldıran Disney Nusret belgeseli çekiyor52 izlenme
Erdoğan'ı kızdıracak anket sonucu: AKP oylarının yüzde kaçı CHP'ye kaydı? Belli oldu36 izlenme
Alper Taş 'Şarbon bazı şirketleri zengin ediyor !'507 izlenme
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan tarihi miting: İzmir rekora hazırlanıyor54 izlenme
Denizbank Genel Müdürünün 'Uzaylı' videosu Fatih Terim fonu sebebi ile yeniden gündem oldu
Ortağı suç örgütüne üyelikten yargılanan şirkete 957 milyon TL'lik ihale! Bilin bakalım şirket kimin akrabasın ait?
Erkam Yıldırım, Venezuela'ya maske ve test kitlerini bakın nasıl götürmüş!
AFAD'dan öğretmenlere bir darbe daha! 4 gün süre verdi