İran'ın bölgedeki saldırılarıyla küresel alüminyum arz zinciri yeni ve tehlikeli bir aşamaya geçti. Uçak gövdelerinden gıda paketlemesine ve güneş panellerine kadar pek çok kritik sektörde kullanılan alüminyumun fiyatı haftaya arz güvenliğine dair endişelerle sert bir ralli ile başladı.
İran'ın saldırısıyla bölgenin en büyük tedarikçisi olan Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates Global Aluminium (EGA), Abu Dabi’deki sahasında "önemli hasar" meydana geldiğini açıkladı.
Benzer biçimde Bahreynli üretici Alba da tesislerindeki hasarın boyutunun incelendiğini açıkladı. Orta Doğu, küresel alüminyum üretiminin yaklaşık yüzde 9’unu karşılıyor ve bu tesislerde yaşanacak uzun süreli bir duruşun ikame edilmesi oldukça zor görünüyor.
Saldırılardan önce de Hürmüz Boğazı’nın kapalı olması nedeniyle ham madde tedarikinde zorlanan bölge tesisleri için bu saldırılar "nakavt" etkisi oluşturdu. LME verilerine göre küresel alüminyum stokları zaten son 20 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyordu.
Goldman Sachs analistleri, ikinci çeyrekte 900 bin tonluk bir açık oluşabileceğini ve stokların sadece 45 günlük tüketimi karşılayabileceğini öngörüyor.
LME’de alüminyum fiyatları ton başına 3 bin 428 dolara kadar yükseldi. Avrupa’da alüminyum bilet (billet) primleri savaşın başından bu yana yüzde 63 artış gösterdi.
Spot fiyatların vadeli fiyatların üzerine çıkması da fiziksel mal bulmanın zorlaştığının en net göstergesi olarak 2007’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
*BU HABERDE YER ALAN İFADELER YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.
Sözcü
Koray Aydın, zehir zemberek sözlerle İYİ Parti'den istifa etti29 izlenme
Sabancı'dan 19 Mayıs videosu: O, bağımsızlık için, geleceğimiz için, ülkemiz için gençliğini İtalyanlarla, Fransızlarla, İngilizlerle mücadeleye verdi36 izlenme
Savaş'ta 8'inci gün/ İsrail'den komşusuna küstah tehdit: "Haritadan silinecek"16 izlenme
Seçimin 13 oy farkla bittiği ilçede AKP ve MHP’liler arasındaki arbedede silahlar çekildi89 izlenme
İşçiler 'hak' derdinde, iktidar sendikası damak zevkinde11 izlenme
İsraf araçlarının sergilendiği Yenikapı'ya lüks araçlar da gelmeye başladı !376 izlenme
Biz tek ağaca ağlarken, Cengiz milyon kesti23 izlenme
RTÜK Başkanı duyurdu: Bir yasak da sokak röportajlarına geliyor25 izlenme