Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, son dönemde Türkiye'den Almanya'ya sığınma talebinde rekor artış olduğunu duyurarak kapsamlı bir haber yayınladı.
Bild, Türkiye'den on binlerce insanın kaçtığını belirtirken bu sayının giderek arttığına da dikkat çekti. Gazeteye konuşan Alman siyasetçiler ve polis duruma müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.
Alman siyasetçiler Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu belirtirken Almanya'ya sığınma talebinde bulunulmasının reddedilmesi gerektiğini söyledi.
Alman Federal Göç Bürosu'nun verilerine göre 2021 yılında Türkiye'den 7067 insanın iltica başvurusunda bulunduğu, 2022'de bu sayının 23.938'e çıktığı belirtildi. 2023'te bu sayının 61.181 olduğu belirtilirken 2024'ün ilk aylarında bu sayının 15.000 civarında olduğu kaydedildi. Ülkeye sığınmak isteyen Türk pasaportu sahiplerinin üçte ikisinin ise erkek olduğu belirtildi.
Sığınma talebinde bulunan her 12 kişiden 1'inin başvurusunun kabul edildiği ve sığınma hakkı verildiği de duyuruldu.
Bild'e konuşan Alman hükümetinden kaynaklar bu konunun rahatsızlık yarattığını açıkladı. Bild'e konuşan bir kaynak, "Ülkeden ayrılması gereken 14.275 Türk vatandaşı var. 2024'ün ilk çeyreğinde 2776 Türkten 449'u ülkesine geri gönderildi" dedi. Bild'e konuşan kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin bu dönüşleri "sabote" ettiğini öne sürdü.
İsmini açıklamayan kaynak, "Türkiye, charter uçuşları kabul etmiyor" dedi.
Alman Federal Polis Birliği'nin başkanı Heiko Teggatz, "Bu sayılar alarm vermenin de ötesinde. Türkiye, güvenli bir ülke, bir NATO müttefiki ve AB'ye aday bir ülke. Türkiye'nin iadeleri kabul etmemek için mantıklı bir sebebi yok" dedi. Teggatz, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan sorunun Avrupa Birliği'nin dengesizleştirdiğini de iddia etti.
CSU'lu siyasetçi Andrea Lindholz da, çifte vatandaşlığın bu tür gelişmeleri tetiklediğini öne sürdü.
Sözcü
İmamoğlu “İstanbul’daki rakibimi biliyorum” demişti, haklı çıktı! AKP'nin yayınladığı yerel seçim videosunda sadece Erdoğan var43 izlenme
Emekli ikramiyesi zammında masada 2 rakam var46 izlenme
Eğitimciler yargıya taşıdı, bakan 'mülakata devam' dedi43 izlenme
Milyonlarca emekli ve asgari ücretliyi ilgilendiriyor: Mahfi Eğilmez zam formülünü açıkladı!41 izlenme
Facebook'tan 23 Ağustos'ta sözlü savunma alınacak34 izlenme
Akşener'in İsveç'te Kuran-ı Kerimin yakılmasına tepki gösterdi39 izlenme
Bursalı vatandaşlar ÖSO bayrağına geçit vermedi, bir genç böyle tepki gösterdi: "Ben 2 ay sonra askerim. Bunları korumak istemiyorum kardeşim"58 izlenme
Ordu Büyükşehir Belediyesi'nde '700 bin liralık koli vurgunu' iddiası!79 izlenme
Çarpıcı iddia: Hamas merkezini Türkiye'ye taşıyacak
İran saldırısının ardından Kudüs'ten ilk görüntüler
Murat Yetkin, Ankara kulislerinde dolaşan müthiş iddiayı yazdı: "İktidar, Kılıçdaroğlu hakkında vurucu bir dosya arıyor"
Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan kimdir, neden intihar etti?