Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, son dönemde Türkiye'den Almanya'ya sığınma talebinde rekor artış olduğunu duyurarak kapsamlı bir haber yayınladı.
Bild, Türkiye'den on binlerce insanın kaçtığını belirtirken bu sayının giderek arttığına da dikkat çekti. Gazeteye konuşan Alman siyasetçiler ve polis duruma müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.
Alman siyasetçiler Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu belirtirken Almanya'ya sığınma talebinde bulunulmasının reddedilmesi gerektiğini söyledi.
Alman Federal Göç Bürosu'nun verilerine göre 2021 yılında Türkiye'den 7067 insanın iltica başvurusunda bulunduğu, 2022'de bu sayının 23.938'e çıktığı belirtildi. 2023'te bu sayının 61.181 olduğu belirtilirken 2024'ün ilk aylarında bu sayının 15.000 civarında olduğu kaydedildi. Ülkeye sığınmak isteyen Türk pasaportu sahiplerinin üçte ikisinin ise erkek olduğu belirtildi.
Sığınma talebinde bulunan her 12 kişiden 1'inin başvurusunun kabul edildiği ve sığınma hakkı verildiği de duyuruldu.
Bild'e konuşan Alman hükümetinden kaynaklar bu konunun rahatsızlık yarattığını açıkladı. Bild'e konuşan bir kaynak, "Ülkeden ayrılması gereken 14.275 Türk vatandaşı var. 2024'ün ilk çeyreğinde 2776 Türkten 449'u ülkesine geri gönderildi" dedi. Bild'e konuşan kaynak, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin bu dönüşleri "sabote" ettiğini öne sürdü.
İsmini açıklamayan kaynak, "Türkiye, charter uçuşları kabul etmiyor" dedi.
Alman Federal Polis Birliği'nin başkanı Heiko Teggatz, "Bu sayılar alarm vermenin de ötesinde. Türkiye, güvenli bir ülke, bir NATO müttefiki ve AB'ye aday bir ülke. Türkiye'nin iadeleri kabul etmemek için mantıklı bir sebebi yok" dedi. Teggatz, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan sorunun Avrupa Birliği'nin dengesizleştirdiğini de iddia etti.
CSU'lu siyasetçi Andrea Lindholz da, çifte vatandaşlığın bu tür gelişmeleri tetiklediğini öne sürdü.
Sözcü
Emekli ve memur zammında oranlar değişti: 20 Milyon kişi merakla bekliyor51 izlenme
Diyanet yine şaşırtmadı! 10 Kasım Cuma hutbesinde Atatürk'e yer verilmedi!38 izlenme
İtalya'da eğitim hakkı kazandılar, vize alamadılar: Yaklaşık 900 öğrenci mağdur!29 izlenme
Erdoğan mülakat kaldırılacak sözlerini unutup eleştiri yapan AKP'liye ateş püskürdü: "Mülakat olmazsa devlette başka kişiler yuvalanır. Devletin bekası için işe alımlarda dikkat edilmeli"40 izlenme
İstanbul’da bir milyon metrekarelik arazinin imar planı iptal edildi!172 izlenme
Marketlerden sokağa çıkma yasağı başvurusu134 izlenme
Vakıflar, Diyanet İşleri’ni ihya etmiş!96 izlenme
1.2 milyon öğrenci üniversiteyi bıraktı!21 izlenme
Mansur Yavaş: "Onların da hesaplarını inceleyin ve derhal İmamoğlu'nu serbest bırakın"
Yaptığı binalarda yüzlerce kişi can vermişti… AKP’li kaçak müteahhidi Erdoğan’a şikâyet etti
Sessiz istila sürüyor! Binlerce kaçak mülteci Van’da da görüntülendi!
Ülkü Ocakları "Sinan Ateş duruşmasında" provokasyon yapacak iddiası: Ünlü avukattan açıklama geldi