Türkiye’de emekliler her geçen gün daha da derinleşen bir yoksullukla mücadele etmeye çalışıyor. 2024 yılı Aralık ayında 14.469 TL olan en düşük emekli aylığının satın alma gücü, hızla eriyerek 2025 yılı itibarıyla 12.874 TL’ye düştü. Bu gerilemeyle birlikte, emeklinin elindeki maaşın gerçek değeri tam 1.595 TL azaldı. Gelinen noktada, en düşük emekli aylığı 12.500 TL düzeyinde, yani neredeyse zam yapılmamış hale geldi.
Son dönemlerde yaşanan ekonomik daralma ve yüksek enflasyon, temel gıda ürünler de yansımaya devam ediyor. Doğal gaz ve elektriğe gelen zamlardan sonra on milyonlarca dar gelirli vatandaşın temel besin kaynağı olan ekmeğe zam kapıda gibi görünüyor. BOTAŞ, ekmek üreticilerine sattığı doğal gaza yüzde 21,59 oranında zam yaptı. Bu artışla birlikte, birim gaz fiyatı 8,55 TL'den 10,40 TL'ye yükseldi. Bu durum, kısa vadede ekmek fiyatlarına da doğrudan yansıyacak.
Türkiye'de emekli hem maaşıyla geçinemiyor hem de temel gıdaya erişimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yaşam maliyetleri yükselirken, gelirlerin aynı oranda artmaması toplumun en kırılgan kesimlerini daha da savunmasız hale getiriyor. Artan doğalgaz maliyetlerinin fırıncıya yansıması, doğrudan sofraya zam olarak dönüyor.
Alım gücündeki bu düşüşün devam etmesi halinde emeklilerin yalnızca geçimi değil, yaşam hakkı da risk altında olacak.
Gerçek Gündem
Sınır Tanımayan Gazeteciler’den kapsamlı rapor: Somali, Libya, Ruanda önümüzde! Türkiye 180 ülke arasında 149’uncu!48 izlenme
AKP’de istifalar durmuyor: 3 ilçe başkanı istifa etti89 izlenme
Eski AKP’li vekilden çok konuşulacak 'Mehmet Akif Ersoy' çıkışı5 izlenme
Benzin, motorin ve LPG'ye ÖTV zammı geldi15 izlenme
Narin'in annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile ilgili flaş gelişme27 izlenme
AKP binlerce seçmeni İstanbul'a taşıyacak151 izlenme
'Bunun gibiler yüzünden insanlar nefislerine hakim olamıyor'2914 izlenme
Avrasya Araştırma'nın anketine göre, AKP tarihinin en düşük oy oranında!100 izlenme
Türk Hava Kurumunun Laleli'deki en değerli mülkü Türkiye Varlık Fonuna geçiyor! Eski yöneticiler: “Varlık Fonu' oteli Katarlılara mı satacak?”
Kartalkaya'daki yangın faciasında oğlunu kaybeden anne: "Otel sahipleri binadaydı ve yangını misafirlere söylemedi"
AKP'nin kalesi Düzce bu seslerle inledi! "Dip-lo-ma-sız Erdoğan"
AKP'ye yakın Memur-Sen'den skandal açıklama! "Üye ol, sınavı kazan"