Aleviler yıllardır cemevlerinin yasal statüye kavuşması taleplerini dile getiriyor. AKP ise her seçim döneminde 'açılım' yapsa da Alevilerin cemevi taleplerini yok saymakta ısrar ediyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ibadethaneler konusunda aldığı kararlara rağmen AKP, görmezden gelmeye devam ediyor.
KANUN TEKLİFİ VERİLDİ
Son zamlarla birlikte 'ticarethane' statüsünde görülen cemevlerine gelen fahiş elektrik faturaları ise vatandaşları çileden çıkardı. Yurttaşlar, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için sosyal medyada bir kampanya başlattı. Kampanyaya destek veren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, konunun bilinçli olarak çözülemediğini savundu ve TBMM’ye kapsamlı bir kanun teklifi sundu. 30 maddelik kanun teklifinin yasalaşması durumunda cemevleri resmi ibadethane statüsü kazanacak.
ISRARLA MECLİS GÜNDEMİNE GETİRİLMİYOR
AİHM kararlarının ardından, bazı belediyeler fiili olarak cemevlerine ibadethane statüsü vererek çeşitli kolaylıklar sunmaya başladı. Ancak bireylerin insafına bırakılan cemevleri hala yasal statü elde etmedi. Konu ise ısrarla TBMM gündemine getirilmiyor. “Hükümetler değişiyor, ama tekçi ve ötekileştirici zihniyet değişmiyor” diyen CHP’li Karabat; “2002 yılından bu yana cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda TBMM’ye sunulan kanun tekliflerinin sayısı 100’ü geçti. Ancak bu teklifler Genel Kurulu gündemine gelmiyor. AKP, sorun yokmuş gibi davranmakta ve başını kuma gömmekte ısrar ediyor!” dedi.
Açıklamasının devamında, inanç meselesinin suistimal edildiğini belirten Karabat, “AKP, Alevileri sadece seçim dönemlerinde hatırlıyor. Samimi olsalardı bu sorun çoktan çözülebilirdi. Ancak böyle bir niyetleri olmadığı açık” dedi.
'DİYANET'E MİLYARLAR AKTARILIRKEN CEMEVLERİNİN BİR FATURASI DAHİ ÖDENMİYOR'
Kanun teklifinin gerekçesinde Anayasadaki laiklik, hukuk devleti ve demokratik devlet yapısına işaret eden maddelerin gereklerinin tam anlamıyla yerine getirilmediğini söyleyen Karabat; “Aleviler ‘cemevleri’ için devletten hiçbir destek alamadığı gibi, Anayasa'dan kaynaklanan hak ve özgürlüklerini de ifa edememektedir. Diyanet'e milyarlar aktarılırken cemevlerinin bir faturası dahi ödenmiyor. Alevilerin temel yurttaşlık haklarını kullanamamaları kabul edilemez.” dedi.
'AYRIM VARSA TOPLUMSAL BİRLİKTELİK DE OLMAZ'
Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda da görüşülmesi için sürecin takipçisi olacağını belirten Karabat; “Kanun teklifimiz, tüm ibadet yerlerine, özellikle görmezden gelinen inançlara eşit statü anlayışıyla hazırlandı. AKP’nin bu konuda ne kadar samimi olduğunu hep birlikte göreceğiz. Temennimiz bu kanuni düzenlemelerle tüm inançlara eşit mesafede ve hakkaniyetli hizmet götürülmesi. Devlette ayırımcılık olmaz, ayırım varsa toplumsal birliktelik de olmaz” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşı: Çeçen birlikler, Rus askerleri infaz etti iddiası!98 izlenme
Bakanlığın önünde 'açım' diyen vatandaş gözaltına alındı41 izlenme
AKP'li üyenin sözleri İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ni karıştırdı, AKP'li ve CHP'li üyeler arasında arbede çıktı!29 izlenme
Depremzedeler zor şartlarda yaşam savaşı verirken, Edirne'de atıl halde bulunan kamu lojmanı tavuk çiftliği oldu77 izlenme
Doğalgaz ve elektrikte gelire göre tarife dönemi geliyor44 izlenme
'Suriyeliler kalsın' diyenleri anlatan muhteşem röportaj! Ensar muhacir edebiyatı yapanlar mutlaka izlemeli!67 izlenme
Mansur Yavaş'tan iktidara ve Ankara'yı yönetenlere zor soru "Metroyu 17 yıldır neden yapmadınız?"429 izlenme
Batman'da, Valinin öve öve bitiremediği 153 milyonluk yol ilk senesinde çöktü!19 izlenme