DW Türkçe'nin haberine göre ABD’de federal savcılar, seçimlere yasa dışı yolla yabancı para aktarmakla suçlanan Imaad Zuberi’nin, hakkındaki soruşturmayı engellemek için altı tanığa 6 milyon doları aşkın para teklif ettiğini öne sürdü. Associated Press’in haberine göre, savcılık Zuberi’nin Türkiye, Libya ve Sri Lanka hükümetleri için lobicilik faaliyetleri yürüttüğünü Amerikan devletinden gizlediğini de iddia etti.
ABD vatandaşı Zuberi, Los Angeles’ta çıktığı mahkemede vergi kaçakçılığı, kampanya finansmanı ihlali ve yabancı devletler adına kayıt dışı lobicilik suçlamalarını kabul etti. 49 yaşındaki Zuberi, ABD’nin eski başkanı Barack Obama ile eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’ın en büyük bağışçıları arasında yer alıyordu. Zuberi, 2016’daki seçimleri kazanmasının hemen ardından da Donald Trump’ın en cömert destekçilerinden biri olmuştu.
Soruşturma kayıtlarını inceleyen AP ajansının haberine göre, Zuberi’nin faaliyetlerini araştıran FBI, AKP ile yakın ilişkileri bulunan ve ABD’deki Demokrat Parti’ye yaptığı bağışlarla bilinen Murat Güzel isimli Türk işadamını da sorguladı.
Kayıtlarda, federal savcılar ile FBI’ın, Güzel’i hem Zuberi’yle hem de bazı ABD’li vekiller ve yabancı yetkililerle yaptığı işler konusunda sorguya çektiği belirtildi. Soruşturma kapsamında, Zuberi’nin bu yıl içinde Güzel’e verdiği 50 bin dolarlık bir çekin de incelendiği kayıtlara geçti. Kayıtlara göre Güzel, savcılığın dokunulmazlık güvencesi üzerine yetkililere bilgi verdi.
Ancak mahkeme belgelerine göre, sessiz kalmaları veya yalan ifade vermeleri için para ödendiği ya da teklif edildiği öne sürülen altı tanık arasında Güzel’in de bulunup bulunmadığı net değil.
Güzel’in adı, Wikileaks belgelerinde de geçiyordu.
https://halktv.com.tr/gundem/akpyeyakinisadaminaabddekayitdisilobiciliksorgusu410855h
‘AKP fokur fokur kaynıyor’437 izlenme
İmamoğlu'nun duası kabul oldu: Diyanet Başkanı Atatürk'ü andı!34 izlenme
CHP'den Soylu'ya çok sert 'İBB' tepkisi! "Soylu, Ekrem Başkan'ın tırnağı olamaz"45 izlenme
CHP Genel Merkezi önünde koltuklu eylem!177 izlenme
İhraç edilen Hakime Gül Altınok’un yasak aşkı Server Leventoğlu’ndan bomba açıklamalar: "Oğluna gübre fabrikası hediye ettim"87 izlenme
Erdoğan’ın attığı ‘temel’ gündem oldu! “Artık göz boyamayı bile beceremiyorlar”36 izlenme
Şehir hastanelerinin kirası gizlendi!89 izlenme
Hakan Tosun cinayetinde skandal iddia: Saldırganları taşıyan şahsı 'tanık' olarak dinleyip bırakmışlar!31 izlenme
Yurt dışına yerleşen kadın, gurbetçilerin Türkiye'de söylediği yalanları açıkladı! 'Hepsi yalancı'
YÖK’e “Erdoğan’ın diplomasını paylaşın” dilekçesi
Özgür Özel'den Nagehan Alçı'ya depremzede tepkisi: "Allah o konforu sana nasip etsin!"
Akın Gürlek'in tapularına bakan Diyar'a talimat verdiği iddia edilmişti: Ayşegül Erdağ'ın ifadesi ortaya çıktı