TBMM Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, 19'uncu kez toplandı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, sundukları raporun hukuki detaylarına ilişkin bilgi verdi.
Yarın partisinin Meclis Başkanlığı'na sunacağı çalışma hakkında konuşan Şen "Metnimiz bir siyasi tutum belgesi olarak hazırlandı. Olabildiğince komisyonun ismine sadık kalmaya çalışan bir metin. Dokuz ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde komisyon çalışmalarına evrilen süreci ele aldık" dedi.
AKP'li isme göre raporda eve dönüş düzenlemesi de yer alacak.
Raporun beşinci maddesinde tespit ve tescil süreçlerinde her şeyden önce bir eşiğin belirlenmesi gerektiğini vurgulamaya çalıştıklarını anlatan Şen "Bir; örgüt silah bıraksın, her şeyi bitirsin sonra kanun çıksın ya da iki; siz kanun çıkarın onlar da gelirler. Bu ikisinin de olamayacağını biliyoruz. Onun yerine terör örgütünün kendisini feshettiğine dair devletin ilgili birimlerinin somut delillerle ortaya koyduğu yerde 'gerekli kanun düzenlemeleri yapılabilir' demesi halinde Meclis'in kendi iradesiyle isterse bu kanunu çıkartabileceğini belirtmeye çalıştık. Altıncı madde olarak bizim kamu düzenini korumamız gerektiğini biliyoruz. Zira her gün bu işi sabote etmeye çalışan pek çok kişi ve kurumu maalesef görüyoruz. Yedinci maddede hukuki düzlem. Bu bir hukuk metni değil, lakin hukuki bir yönü de olmak zorunda. Genel Kurul bir kanun çıkartmak isterse ona ilham verecek içerikler de bu metinde var" dedi.
Şen, yapılacak düzenlemelere ilişkin şunları kaydetti:
Örgüte yardım ve yataklık yapmıştır, örgüt üyesi değildir. Örgüt kendini feshettiyse o tescil yapıldıktan sonra yardım ve yataklıktan suçlamak da düşer. Hüküm giymişse de aynı şekilde bu suçlar düşer.
Bunlara 5 yıllık adli takip olması şartıyla diye bir ibare koyduk, önerimiz bu şekildedir. Terör faaliyetlerine bulaşmış kişilerin içeride olanlarına ve halihazırda dışarıda yaşamını devam ettirenlere Türkiye'de bulunmaları halinde TCK'nın geçerli olacağı, ancak örgütün kendi varlığına son vermesi sebebiyle kamu vicdanını incitmeyecek cezai indirimler düşünülebilir, bu Meclis'in takdiridir. Kabaca hukuki bölüm böyle.
Topluma kazandırma ve demokratikleşme süreçlerinde bir taraftan kişilerin topluma kazandırılacağı iş, mesleki eğitim bütün kişilere devlet toplumsal destek vermeli, sivil toplum kuruluşları da devreye girmeli. Süreçler demokratikleşme adımlarının daha ileriye götürülmesi şeklinde devam etmelidir. Son maddede ise ekonomik rasyonalite kısmını ele aldık. Neler kaybettiğimizi biliyoruz ancak bir canın yanında bu rakamların hiçbir önemi yoktur. Ülkeye, bölgeye daha geniş anlamda neler yapılabilirin yolunu bulmak gerekir.
NEFES
Erdoğan'ın kadın istihdamıyla övdüğü fabrika kapanıyor: Patron 'işler iyi değil' dedi kepenk indirdi16 izlenme
AKP'li gazcı trol muhalefeti hedef alarak iç savaş çağrısı mı yaptı? “İçerideki bütün köpekleri üzerimize saldılar. Bu milletle uğraşan kan kusacak”33 izlenme
Skandal görüntüler ortaya çıktı: TYT sınav soruları çalındı mı?64 izlenme
Sinan Oğan'ın lüks yaşamdan önce kahkaha attıran teklif videosu ortaya çıktı35 izlenme
Erdoğan'dan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na bir dava daha!305 izlenme
ABD’ye kaçak giren Türk sınır güvenliğindeki zaafiyetten şikâyet etti!32 izlenme
Gözaltına alınan Zeydan Karalar'dan ilk görüntü: "Etkili basın, etkili siyasetçi kim varsa susturacaklar"34 izlenme
İmamoğlu'nun avukatından flaş adım! RTÜK'e 9 kanal için başvuru43 izlenme
Dilan Polat, Erdoğan'a mektup yazdı: 'Kendime izah edemiyorum'
Narin davasında sorular yanıtsız kaldı! Kim, neden ölürdü? Asıl katil kim?
Milli Eğitim zorluyor aileler direniyor! ‘Menzil’ tarikatının okuluna gidin baskısı!
Sedat Peker açıklamalarıyla gündemi sallamıştı... Ve Süleyman Soylu sessizliğini bozacak!