Milyonlarca çalışanı doğrudan vatandaşı da dolaylı olarak etkileyen asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk zamla 22 bin 104 liraya ulaştı. Ekonomi yönetiminin 'Fazla verenin elini tutmuyoruz' açıklamalarına ise bir yenisi AKP'li Elitaş'tan geldi. Elitaş, asgari ücrete zam yapılmamasını, vatandaşın tasarruf bilinci olmamasına yordu.
AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Diyelim ki 22 bin 100 lira veya 30 bin lira maaş alan bir kişiye 10 bin lira zam yaptığınızda; bunun 3 bin lirasını harcayayım, 7 bin lirasıyla tasarruf edeyim demez. 10 bin lira veya daha fazla olsa 15 bin lira da yapılsa eskiden kalmış eksik gördüğü ihtiyaçlarını bir an önce gidermenin yoluna gider." şeklinde konuştu.
Elitaş daha sonra bu durumun mal ve fiyat dengesini altüst ederek enflasyona baskı unsuru oluşturacağını öne sürdü.
Elitaş, yapılacak zamla birlikte refah seviyesinin ilk anda artmasıyla bir mutluluk yaşanacağını ancak gelecek süreçte bu durumun mutsuzluğa dönüşeceğini de sözlerine ekledi.
Türkiye'de 2025 yılı için yüzde 30 zamla belirlenen net asgari ücret 22 bin 104 lira olurken brüt asgari ücret 25 bin 5 lira olarak belirlenmişti. Türkiye bu rakamla birlikte Yunanistan'ın bile gerisine düşerek Avrupa'daki 22 ülke arasından sondan altıncı sırada yer aldı.
Avrupa'daki ülkeler arasında liderliği ise 2 bin 637 euro ile Lüksemburg aldı.
Ukrayna 182 euro ile sonuncu oldu. Türkiye 684 euro ile 28 ülke içinde 22. oldu.
Eurostat verilerine göre Türkiye'deki brüt asgari ücret güncel Euro kuruyla 684.32 Euro olurken, asgari ücret karşılaştırmalarında Türkiye yine alt sıralarda kaldı.
Sözcü
Gerilim nasıl büyüdü? 5 soruda Rusya-Ukrayna krizi81 izlenme
Candan: “TBMM Saray’a taşınacak”412 izlenme
İstanbul Valiliği yeni tedbir ve kararları açıkladı!269 izlenme
Ünlü araştırmacı erken seçimin net tarihini verdi! AKP’nin atacağı her adımı açıkladı31 izlenme
94 sandık kaldı! İşte Maltepe sayımında son durum!287 izlenme
Muharrem İnce: Ben söyleyeceğimi söyledim, bekliyorum305 izlenme
Kaftancıoğlu, gönüllü korumalarıyla buluştu!133 izlenme
Resmi Gazete'de yayımlandı: Vergilere büyük zam!66 izlenme
Tufan devam ediyor: Benzin ve motorinin ardından LPG’ye de zam geliyor!
AKP’nin övündüğü ‘Türkiye Yüzyılı’nda yolsuzlukta Afrika ligine düştük!
76 kişiye mezar olan otel bakanlıktan teşvik de almış
Gerici Hüseyin Çevik bu kez de 'karma eğitim'i hedef aldı: "Kimin eli kimin cebinde belli olmayacak"