Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı “AKP'li Yıllarda İş Cinayetleri Raporu”na göre, AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihinden bugüne iş cinayetlerinde en az 32 bin 180 işçi hayatını kaybetti.
Raporda, sın 21 yıl içerisinde Soma, Amasra, Hendek, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Ermenek, Elbistan, Şırnak, Dursunbey, 3.Havalimanı, Tuzla Tersaneleri, Kot Kumlama gibi birçok büyük iş cinayetinin gerçekleştiği belirtildi.
Rapordan öne çıkan bölümler şöyle oldu:
* AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihinden bugüne iş cinayetlerinde en az 32 bin 180 işçi hayatını kaybetti…
* Ülkemizde hüküm süren durum bir iş cinayetleri rejiminin varlığıdır. Soma, Amasra, Hendek, Davutpaşa, Ostim, Torunlar, Ermenek, Elbistan, Şırnak, Dursunbey, 3.Havalimanı, Tuzla Tersaneleri, Kot Kumlama gibi birçok işçi katliamı bu dönemde meydana gelmiştir.
* ILO ve DSÖ verilerine göre her bin işçi için yılda 4 ila 12 yeni meslek hastalığı olgusu beklenir. Yine meslek hastalıklarına bağlı ölümler, iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 56 katı düzeyinde. Ancak SGK ise her yıl 500 civarı meslek hastalığı tespit etmiş ve her yıl 5 ila 20 civarı meslek hastalığına bağlı ölüm açıkladı.
* İş cinayetleri sonrası adaletsizlik, cezasızlık bir kural haline geldi. Davalarda asıl sorumlular mahkemeye çıkartılamadığı gibi tali sorumlular kısa süreli hapis cezalarına çarptırılmış, bu cezalar para cezasına çevrilmiş ve 24 ay taksitlendirildi.
* Çocuklar çalışması yasak olan işkollarında çalışmanın yanında 15 yaşın altında da çalıştırılmakta. Yoksulluk, 4+4+4 eğitim sistemi, çırak ve stajyerlik uygulamaları, mevsimlik tarım işçiliğinin omurgasının çocuklardan oluşturulması gibi nedenlerle üçte biri 14 yaş ve altında olmak üzere her yıl 6070 çocuk çalışırken hayatını kaybetti.
* Her yıl 120150 civarında kadın çalışırken hayatını kaybetti.
* Son dönemde her yıl 100 civarında göçmen işçi hayatını kaybetti.
Sözcü
Kılıçdaroğlu, Ekonomi Vizyon Belgesi’ni açıkladı: "Bu ülke küllerinden yeniden doğacak"36 izlenme
İşte Diyanet'in 2019'da harcadığı para!84 izlenme
Bahçeli'nin Alaattin Çakıcı'ya destek vermesine tepki yağdı!99 izlenme
"Sadece İstanbul'da günlük ölüm sayısı, Türkiye genelinde açıklanandan fazla"232 izlenme
Dolar/TL’de artış sürüyor26 izlenme
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı! Bayram hediyesi olarak vergi zammı geldi!88 izlenme
Madenciler bu kez emekli aylıkları için meydanlardaydı!46 izlenme
AKP döneminin İBB'sinde vakıflara milyonlar akmış! Tüm faturaları belediye ödedi17 izlenme
Erk Acarer'den büyük Sinan Ateş iddiası! Herkes Sedat Peker iddiasını konuşuyor
Seçim sonrası ilk zam! Elektrik toptan satışı yüzde 37 zamlandı!
Leva 9 buçuk liraya dayandı, Bulgar turistler Edirne’de bagajları doldurdu!
Radikal dinci gruplar, sözde darbenin neresinde rol aldı ?