CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2025 yılının yedi ayında gerçekleştirdiği olağanüstü borçlanma verilerini TBMM Başkanlığına soru önergesi vererek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlamasını istedi. Kış, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hazine, reel faizlerin yüzde 40'lara dayandığı bir dönemde nakit ihtiyacının çok üzerinde borçlanıyor. 622 milyar liralık fazla borçlanma kimin için, ne için yapılıyor? Halktan neyi saklıyorsunuz?" ifadelerini kullandı.
Kış'ın aktardığı verilere göre, OcakNisan döneminde Hazine'nin kasa ve banka varlıkları 300 milyar TL azaldı. MayısTemmuz arasındaki fazla borçlanmalarla bu varlıklar yeniden 321 milyar TL artırıldı. CHP'li Kış, "Yıllık yüzde 40'a dayanan faiz yüküne rağmen 622 milyar TL'lik fazla borçlanma yapılması, ya ciddi bir kriz beklediklerini ya da büyük bir seçim ekonomisi hazırlığı içinde olduklarını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kış, Hazine'nin mayıs ayında 478,2 milyar TL, Temmuz'da 329 milyar TL fazla borçlandığını, Haziran'da ise nakit açığına göre 195 milyar TL eksik borçlandığını hatırlattı. Bu tabloya ilişkin değerlendirmesinde, "Bu tablo, sıradan bir nakit yönetiminin değil, çok daha büyük bir hazırlığın göstergesidir" dedi.
Hazine'nin bu borçlanma politikalarının topluma etkisine de değinen Kış, "Hazine, vatandaşın alın terini, emeğini, geleceğini ipotek altına alıyor. Reel faizin yüzde 40'lara dayandığı bir dönemde bu kadar pahalı borçlanmanın tek bir açıklaması var: Ya kriz kapıda ya da iktidar seçim rüşveti hazırlığında. İki durumda da bu bedeli halk ödeyecek" dedi.
Kış ayrıca, bütçe açığı ve nakit açığı rakamlarına dikkat çekerek "Bütçe açığı 1 trilyon, nakit açığı 1,4 trilyon lira. Buna rağmen Hazine 622 milyar TL fazladan borçlanıyor ve bu parayı kasada tutuyor. Bu, normal bir nakit yönetimi değil; kara senaryolar masada. Halkın sırtına yüklenecek yeni bir borç fırtınasının ayak seslerini duyuyoruz. Vatandaşın bilmediği, ama iktidarın hazırlık yaptığı bir senaryo var. Bu sessizliğin arkasında kara bir tablo yatıyor" dedi.
Kaynak:ANKA
Anket şirketi KONDA’nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır’dan flaş seçim açıklaması! "Vatandaş iktidar değişiklğine karar vermiş"2081 izlenme
TL'nin reel değeri tüm zamanların en düşük seviyesini gördü!45 izlenme
İşte sahte diploma soruşturması tam liste36 izlenme
Enflasyon hedefi şaştı! Tüm hesaplar kâğıt üstünde kaldı!89 izlenme
3 kişi öldü, gittikçe yayılıyor! Prof. Dr. Yıldız’dan kene uyarısı: En riskli kısım…111 izlenme
İsmail Saymaz’dan Atatürk’e lanet okuyan Ali Erbaş’a çok sert sözler!97 izlenme
Türkiye'de düzenlenen 'Alimler' toplantısında tepki çeken sözler! 'Laiklik en zararlı şeydir'34 izlenme
Kaddafi'nin kayıp serveti Türk çiftten çıktı!75 izlenme
Erdoğan, gazeteci Portakal'ı hedef gösterdi! "Patlatırlar enseni"
Kızını hamile bırakan babanın tutuksuz yargılandığı ortaya çıktı!
Pazardaki görüntüler şoke etti! "400 liraya ot mu olur?"
Katliam yasasının 'mimarı' AKP'li Yenişehirlioğlu'na protesto! Apar topar salondan çıkarıldılar