AKP tarafından 'Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketi' olarak sunulan vergi affı borç yapılandırma kanun teklifi Meclis'ten geçti ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Vergi affı kapsamına BağKur prim borçları da dahil edilirken, yasa kapsamında 31 Aralık 2022 tarihine kadar devlete olan bütün borçlar yapılandırılabilecek. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurabilecek.
Ancak, BağKur prim borçlarında mevcut yasa baz alındığından prim borçları katlanarak gelirken, Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) BağKur prim borçlusu emekli olamayacak.
"Yüzyılın en kapsamlı affı, BağKur'lulara yüzyılın kazığı oldu" diyen Erdursun, "Asgari ücrete yapılan artışlar, BağKur prim borcunu artırdı. Yapılan son vergi affında mevcut yasadaki güncel prim borçları baz alındığı için prim borçları katlanarak geldi" dedi.
"Asgari ücret üzerinden BağKur'lunun günlük primi şu anda 115 TL" diyen Erdursun, "Geçen yıl bu rakam 75 TL'ydi. Ancak daha önce çıkan vergi aflarında o dönemin prim borcu ve gecikme faizleriyle birlikte borç oluşturuluyordu. Borcun peşin ödenmesi durumunda faizin yüzde 90'nu silindiği için daha düşük ödemeler yapılarak BağKur prim günleri alınabiliyordu. Yapılan son vergi affında ise, güncel tutarlarla birlikte 2 Eylül 2021'de 3750 gün için 36 bin 712 TL BağKur prim ödemesi gereken kişinin borcu şimdi 431 bin 250 TL oldu" ifadelerini kullandı.
"Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi sonrası BağKur prim borcu olanların emekli olamayacağını" hatırlatan Erdursun, "Çıkartılan yasa ile iktidarın amacının EYT düzenlemesi kapsamında emekli olacak kişilerin, 'nasıl olsa para alacaklar, emekli olmak için primlerini yatırmak zorundalar' diye düşündüklerini tahmin ediyorum" diye konuştu.
Kaynak: Gerçek Gündem
Mansur Yavaş'ın kampanyasına 48 saatte rekor bağış!90 izlenme
‘Savaş var Suriyeliler nasıl dönsün’ diyenler iyi izlesin: Dönmek isteyen işte böyle dönüyor!58 izlenme
Hande Yener'den 'hadım' ve 'idam' yorumu: "Caydıracak cezalar verin, saygı duyalım, şapka çıkaralım. Başka suçsuz olan insanları da yanlışlıkla yakabileceğiniz cezalara gerek olduğunu düşünmüyorum"46 izlenme
İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkan Vekili İşmen uyardı: Salgınla mücadelede planlama eksikliği var81 izlenme
İstanbul’da Cumhuriyet Bayramı coşkusu! İmamoğlu: "Bunu bize kazandıran Mustafa Kemal Atatürk"36 izlenme
Atatürk'süz takvime harcanan para dudak uçuklattı28 izlenme
Hakarete uğrayıp açığa alınan polisler için Soylu'ya mektup!61 izlenme
AKP'li Belediye "hayırlı cumalar" mesajının ardından elektrik kesti, yıkıma başladı!66 izlenme
‘Yılmaz Büyükerşen hakkında 19 yıla kadar hapis isteniyor’ iddiası
İlaç sektöründe korkutan rakam: 100’e yakın ilaç Türkiye pazarından çekildi!
AKP’li meclis üyesi bir dokunuşla kendisini yerden yere attı
İki askerin şehit olduğu olayla ilgili soruşturma tamamlandı: İki komutan ordudan atıldı