AKP Grubu'na katılan Adalet Bakanı Akın Gürlek'e, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin İBB Davası'nın canlı yayınlanmasına ilişkin çağrısını yinelemesi soruldu.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İBB davasının TRT’de canlı yayınlanması için kanun değişikliği gerektiğini ifade etti.
Gürlek, yanıtında Silivri'de üç gündür devam eden duruşmada yaşanan tartışmalara değindi.
Gürlek, mahkeme heyetinin tecrübesine ilişkin olarak "Mahkeme heyeti başkanı birinci sınıfa ayrılmış ağır ceza başkanıdır, kıdem konusunda sorun yoktur" dedi.
Adalet Bakanı, şunları söyledi:
Şu an mevzuatımızda canlı yayınlamasına imkan yok ama kanun değişirse meclis bu konuda takdir verirse canlı yayınlanabilir. O konuda zaten şu an yargılama süreci devam ediyor. 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Burada siyasi şov yapılamaz. Mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır. Burada şahısların statüleri, görevleri önemli değildir. Herkes sanık statüsündedir. Hukuki olarak sanık tabiri bu yüzden kullanılır. Mahkeme salonlarında hakim savcı hitap ederken Sanık Ali, Sanık Mehmet, Sanık Ekrem diye hitap eder. Belediye başkanım, Sayın müdürüm, bilmem ne diye hitap etmez.
Bunu ayrıştırmamız lazım. Burada 100, anayasamızın 138. maddesine göre mahkemeler Türk milleti adına yargılama yapar. Yargılama sürecinde kimse mahkemelere telkin, talimat, emir veremez. Bunun altını çizmek gerekiyor. Kesinlikle burada selamlama konuşması yapmak yoktur. Usul vardır.
Usule göre her sanığın ne zaman savunma yapacağı mahkeme tarafından belirlenmiştir. Oradaki şahıs, sanık Ekrem İmamoğlu da mahkeme tarafından belirlenen günde savunmasını yapacaktır.
Ama burada kesinlikle selamlama konuşması yapmak, gelenlere hoş geldin demek bu değildir, bu yakışmaz. Bizim yargımıza da yakışmaz mahkemenin düzenine de yakışmaz. Mahkemenin düzenine düzenine karar verme yetkisi heyet başkanı mahkeme başkanına aittir. Bunu özellikle altını çizmek istiyorum. Mahkeme salonlarını yıpratmamamız lazım.
Orada sadece yargılama yapılması gerekir. Orada siyasi şov yapmaya müsaade edilmez. Ben de ağır ceza başkanlığı yaptım. Çok önemli davalara bakmak nasip oldu. Burada kesinlikle hiçbir mahkeme bundan da etkilenmez. Söylemlerden de etkilenmez. Siyasi muhabbetlerden etkilenmez. Mahkeme dosyadaki delillere göre, maddi delillere göre vicdani kanat göre karar verir.
NEFES
Enerji Bakanı'ndan yeni yılın ilk bombası! "Vatandaşlarımız doğalgazı biraz tasarruflu kullansın!"113 izlenme
Cumhur İttifakı'nda İmralı çatlağı: "Müzakere değil mücadele"23 izlenme
İşte anket sonuçları: Erdoğan'a fark atan Kılıçdaroğlu ipi göğüslemeye çok yakın!35 izlenme
Bir ithal içki grubuna daha zam geldi!28 izlenme
Bloomberg duyurdu: İktidar 15 Temmuz Köprüsü'nün de işletme hakkını satıyor20 izlenme
Mansur Yavaş'tan, ABB'ye 'operasyon' resti: "Önce Ankara halkının mallarını söğüşleyen, milyarlarca liralık zarara uğratan insanlardan başlanması gerekir"25 izlenme
İYİ Parti'den Öcalan'ın çağrısına siyah pankartlı tepki: "Unutmayacağız unutturmayacağız. Şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz"21 izlenme
1 yılda 36 bin kişiye Cumhurbaşkanı'na hakaret soruşturması açıldı: 308'i çocuk!76 izlenme
Zonguldak'ta 800 fabrika çalışanı ve ailesi karantinaya alındı!
Özgür Özel'den Özkan Yalım'ın 'para ve araç verdim' iddiasına net yanıt! "Kumpas kurmaya çalışıyorlar"
Ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı! 'Kur korumalı hesapta ana paradan olma riski de var'
Yiyecek ekmeği olmayan yurttaşlar soruyor: Bu devlet aç yatmak nedir biliyor mu?