AKP Grubu'na katılan Adalet Bakanı Akın Gürlek'e, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin İBB Davası'nın canlı yayınlanmasına ilişkin çağrısını yinelemesi soruldu.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İBB davasının TRT’de canlı yayınlanması için kanun değişikliği gerektiğini ifade etti.
Gürlek, yanıtında Silivri'de üç gündür devam eden duruşmada yaşanan tartışmalara değindi.
Gürlek, mahkeme heyetinin tecrübesine ilişkin olarak "Mahkeme heyeti başkanı birinci sınıfa ayrılmış ağır ceza başkanıdır, kıdem konusunda sorun yoktur" dedi.
Adalet Bakanı, şunları söyledi:
Şu an mevzuatımızda canlı yayınlamasına imkan yok ama kanun değişirse meclis bu konuda takdir verirse canlı yayınlanabilir. O konuda zaten şu an yargılama süreci devam ediyor. 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
Mahkeme salonları siyaset arenası değildir. Burada siyasi şov yapılamaz. Mahkeme salonlarında yalnızca yargılama yapılır. Burada şahısların statüleri, görevleri önemli değildir. Herkes sanık statüsündedir. Hukuki olarak sanık tabiri bu yüzden kullanılır. Mahkeme salonlarında hakim savcı hitap ederken Sanık Ali, Sanık Mehmet, Sanık Ekrem diye hitap eder. Belediye başkanım, Sayın müdürüm, bilmem ne diye hitap etmez.
Bunu ayrıştırmamız lazım. Burada 100, anayasamızın 138. maddesine göre mahkemeler Türk milleti adına yargılama yapar. Yargılama sürecinde kimse mahkemelere telkin, talimat, emir veremez. Bunun altını çizmek gerekiyor. Kesinlikle burada selamlama konuşması yapmak yoktur. Usul vardır.
Usule göre her sanığın ne zaman savunma yapacağı mahkeme tarafından belirlenmiştir. Oradaki şahıs, sanık Ekrem İmamoğlu da mahkeme tarafından belirlenen günde savunmasını yapacaktır.
Ama burada kesinlikle selamlama konuşması yapmak, gelenlere hoş geldin demek bu değildir, bu yakışmaz. Bizim yargımıza da yakışmaz mahkemenin düzenine de yakışmaz. Mahkemenin düzenine düzenine karar verme yetkisi heyet başkanı mahkeme başkanına aittir. Bunu özellikle altını çizmek istiyorum. Mahkeme salonlarını yıpratmamamız lazım.
Orada sadece yargılama yapılması gerekir. Orada siyasi şov yapmaya müsaade edilmez. Ben de ağır ceza başkanlığı yaptım. Çok önemli davalara bakmak nasip oldu. Burada kesinlikle hiçbir mahkeme bundan da etkilenmez. Söylemlerden de etkilenmez. Siyasi muhabbetlerden etkilenmez. Mahkeme dosyadaki delillere göre, maddi delillere göre vicdani kanat göre karar verir.
NEFES
AKP'li siyasetçiden tarihi İmamoğlu itirafı! Kulisler bu Kürtçe atasözünü konuşuyor10 izlenme
Emekli vatandaşın isyanı 'AKP'ye bir kez daha oy verirseniz aç kalacaksınız !'14934 izlenme
Ümit Özdağ'dan PKK iddiası: Sürecin nereye gideceğini açıkladı13 izlenme
Çetenin elebaşının Cengiz’in yeğeniyle ortak şirketi çıktı20 izlenme
Hamaney'in danışmanı kızını dekolteli gelinlikle evlendirdi İran karıştı!25 izlenme
Son anketlere 'Sedat Peker' damga vurdu! İşte açıklamalarına inanların sayısı44 izlenme
Yıllardır iç savaş yaşayan Suriye artık böyle turizm reklamı yapıyor!126 izlenme
Narin cinayetinde yeni dava: 3'ü çocuk, 15 sanık hakim karşısına çıkacak35 izlenme