Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) eski Genel Müdür Yardımcısı, Maden Mühendisi Dursun Akyürek, “Akbelen Ormanı kesilmeden, bir ağaca bile zarar verilmeden üretim mümkün. Bu konudaki projemiz Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildi ve uygulamasına başlandı” dedi. Dursun Akyürek, özelleştirme kapsamında Muğla Yatağan kömür sahalarının Aydem Gruba, Muğla Milas Ekizköy,Yeniköy sahalarının LimakIC Gruba devredildiğini hatırlatarak açıklamasını şöyle sürdürdü:

Dursun Akyürek
FAALİYETLER DURDU
“Ancak bu sahalar açık işletmecilikle, ormanlara, zeytinliklere ve sit alanlarına ulaştı. Çevre sorunları başladı. Aydem Gruba ait Yatağan Eskihisar kömür sahası da zeytinlikler ile sit alanlarına dayandı ve faaliyetleri durdu. Çevrede de tepkiler oluşmuştu. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş.'ye ait Eskihisar epanosu linyit sahasından Yatağan Termik Santralının ihtiyacını karşılayan açık ocak işletme rezervlerinin azalması ve açık ocak faaliyetlerini engelleyen nedenlerden dolayı açık işletme üretimi yapılamaz oldu. Bu durum yeraltı işletmeciliğine geçilmesini zorunlu kıldı. Örtü kalınlığı itibarıyla ekonomik açık işletme kapsamında değerlendirilebilecek bir alan olup, sit alanı içerisinde olması nedeniyle işletilememektedir.”
ÇÖZÜM BULUNDU
Buna çözüm bulmak amacıyla 2022 yılında sahanın jeomekanik testlerini, hidrolojisini incelediklerini, ardından yeraltı üretim projesi geliştirdiklerini, ucuz, dayanıklı dolgu malzemelerinin testlerini tamamladıklarını anlatan Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:
■ Proje yeraltında havalandırması, iş güvenliği alınmış, galerilere dayalı üretim sistemidir. Açılan galerilerde ilk önlemleri sağlayan tahkimatlarla, kömürü alınmış galerileri, dayanım testleri yapılmış dolgu malzemesi ile derhal doldurarak, yüzeysel harekete izin vermeyen bir işletmecilik faaliyetine dayanıyor. Yıllık 1 milyon ton üretim hedefi mevcuttur. Bunu revize ile 1.5 milyon ton/yıla çıkarmak mümkündür. Proje ile yürütülen madencilik faaliyetleri ekonomiktir.
GALERİ SİSTEMİ
■ Galeriler 5272 mekrekare açıklıktadır, iş makineleri ve büyük nakliyat kamyonlarına imkan vermektedir. Bu sahanın üzerinde bulunan SİT alanları ve zeytin ağaçları, işletmecilik projesine uygun çalışıldığı sürece zarar görmez.
■ Akbelen ormanları, Yatağan Eskihisar kömür sahasına 7080 km uzaklıktadır. Eskihisar'da doğaya, ağaçlara, zeytinliklere, sit alanlarına zarar vermeden üretim imkanı sağlandı. Ülkemizin göz bebeği ormanlara zarar vermeyecek proje ile beklentisiz hazırız. Projemiz Maden ve Petrol İşleri Geneal Müdürlüğü tarafından da uygun bulunmuş ve üretime 8 ay önce geçilmişti. Bugün üretim aksaksız ve sorunsuz bir biçimde yapılıyor.
KURTARMAYA HAZIRIZ
Uyguladıkları projenin MuğlaYatağan termik santralına çok yakın olduğunu, Akbelen Ormanı'na dayanan kömürle aynı yapıya sahip olduğunu kaydeden Akyürek, “Çıkarılan kömür yerine o çevrede mevcut malzemeler termik santralın külü ve düşük düzeyde çimento, kalker karışımını kullanıyoruz” diye konuştu. Açık işletmenin zeytinlik alana gelince durduğunu bu aşamada galeriler ile kömür damarına girilerek işletmeye başlandığını anlatan Akyürek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yeraltı işletmeciliği ekonomik olarak yüzeylere sit alanı ve zeytinliğe zarar vermeden devam ediyor. Bu, Akbelen Ormanı'na da zarar verilmeden, bir ağaç bile kesilmeden yapılabilir. Biz, bu konuda üzerimize düşen desteği karşılıksız olarak vermeye, ormanlarımızı kurtarmaya hazırız.”
Sözcü
Asgari ücret günden güne erimeye devam ediyor: Çay, makarna, tavuk kasada kaldı!65 izlenme
Merdan Yanardağ’dan Osman Gökçek’e yanıt: Babanın Ankara’yı parsellemesine benzemez131 izlenme
Mansur Yavaş'tan Çankaya operasyonuna tepki: "Korkacak hiçbir şeyimiz yok"21 izlenme
Selçuk Ural 'Hakan Ural Askerlik için sahte belge aldı hapse girdi. Başına bir şey gelmesin diye Erdoğan’la konuştum!'133 izlenme
Erdoğan'a yakın isimden itiraf gibi 'Kur Korumalı TL Mevduat' yorumu! 'Hazine'ye yük gelip gelmeyeceği daha sonra belli olacak'60 izlenme
Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay ilk soru önergelerini verdi54 izlenme
Akademisyen Gökten: "Ankara’da ‘Acıma yok, iflaslar olacaksa olsun’ söylemi var"39 izlenme
Hatay'da kontrollü yıkımı yapılan apartman, diğer binanın üzerine devrildi40 izlenme
İşte İBB seçimini kaybetmenin Bilal Erdoğan'a faturası !
CHP’li Murat Emir, 'Kızıl Saçlı Savcı' iddialarının arka planını açıkladı: "Hamile savcının evine sabah 5'te polisle gittiler"
İBB'nin kiralık aracı bakın nereden çıktı!
Fatih Altaylı'dan çarpıcı iddia: "Emre Belözoğlu ve Arda Turan, Erdoğan’dan yardım istedi"