Gerçek Gündem yazarı ve gıda politikaları danışmanı Mete Yolaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, akaryakıta gelen ÖTV zammının gıda sektörüne nasıl yansıyacağını açıkladı.
Yolaş, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, gıda üreticilerinin birçoğunun araç soğutucularını kapatacağını ya da soğutucularını 4 derecede bırakacağını yazdı. Yolaş, bu durumun gıdaların hızlı bozulmasına yol açacağını ve bunun da fiyatlara yansıyacağını yazdı.
Zammın hammadde fiyatlarını da ciddi oranda artıracağını söyleyen Yolaş, “Gıda üreticisi kısa tedarik zinciri kurmaya çalışacak. Kısa tedarik zinciri çok sınırlı olduğu için hem gıda fiyatları artacak hem de hammadde sıkıntısı ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.
Yolaş, paylaşımının devamında şunları yazdı:
“Dışa bağımlı olduğumuz gıda güvenliği ve sanitasyon ekipmanları ve malzemelerinin tedariğini maliyet gerekçesiyle büyük bir kısım gıda üreticisi kesecek. Gıda güvenliği ve sanitasyon sorunları derinleşecek. Tarım ve Orman Bakanlığı da sorun kendi iktidarlarından kaynaklandığı için HACCP denetimlerini esnetecek. Yerel üreticinin aldığı tohumun, yemin, gübrenin maliyeti artacak. Yerel üretici traktörünü kullanmakta zorluk yaşayacak. Hammadde kaynaklarımız daralacak. Hammadde sıkıntısı daha da derinleşecek. Tarım ve Orman Bakanlığı yılda bir gittiği taşraya yakıt maliyetinden ötürü gidemeyecek hale gelecek. Yerel üretici sorunlarını çözmek için hiç kimseyi bulamayacak. Gıda denetimleri de aksamaya başlayacak. Bunun gibi birçok durum var. Gıda fiyatları sanıldığı gibi zam oranı kadar artmayacak. Birkaç katına yakın bir zam yağmuruyla karşı karşıya kalacağız.”
Kaynak: Gerçek Gündem
CHP'nin miting tanıtımına TMSF'den engel: "Yüz binlerle buluşmamızı engelleyemeyeceksiniz!"31 izlenme
Bütün şehir bu skandalla çalkalanıyor! 3 Suriyeli 17 yaşındaki kıza inşaatta tecavüz etti33 izlenme
Erdoğan'ın damadı İngiliz gazetesiyle tartıştı274 izlenme
Motosiklet sürücüsüne ’emniyet kemeri’ cezası!601 izlenme
'Patriot için resmi pazarlıklar yapıldı' diyen CHP'li Özcan belgesini ortaya çıkardı!71 izlenme
Ayrıcalık tanımadılar, Başbakanı restoranın kapısından geri çevirdiler150 izlenme
'Performansı beğenilen liderler' anketinde Erdoğan Mansur Yavaş'ın gerisinde kaldı!40 izlenme
Deprem bölgesindeki ihaleler yandaş isimlere gitti: Milyarlarca liralık ihaleler aldılar30 izlenme
İsrail polisi sabah namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyen Filistinlilere coplarla saldırdı.
AKP'deki krizi anlattı: "Kıyamet... Erdoğan'ın lafı ilk kez yere vurulacak"
Milli Gazete'den Erdoğan'a 'Artık bir masal bitiyor, bu millet yeni bir sabaha uyanmaya hazırlanıyor'
2017'ye kadar yılda 110 milyon kazanıyordu, Varlık Fonu’na geçtikten sonra hep zarar açıklıyor!