ABD’deki Türkiye karşıtlığının neden olduğu yasa tasarılarına bir yenisi daha eklendi. Kongre’de yapılan oylamada 2020 yılı için ABD savunma bütçesini içeren yasa tasarısı kabul edildi.
TÜRKİYE VE RUSYA’YA ÇEŞİTLİ YAPTIRIMLAR GELECEK
Yasa tasarısında Türkiye ve Rusya ile ilgili önemli maddeler bulunuyordu. Kabul edilen yasa tasarısına göre, Türkiye’ye F35 savaş uçaklarının teslim edilmesi engellenecek, S400’lerle ilgili CAATSA yaptırımları uygulanacak, Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosu kaldırılacak ve TürkAkımı ile ‘KuzeyAkımı 2’ projeleriyle ilgili kişi ve kurumlara yaptırım uygulanacak.
Kogre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nden geçen ve şimdi de Senato tarafından kabul edilen yasa tasarısı Başkan Trump’ın önüne gelecek.
Trump daha önce savunma bütçesiyle ilgili yasayı imzalamak için hazır olduğunu belirtmişti.
DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar denildi:
* ABD Temsilciler Meclisi'nde ve Senatosu'nda kabul edilen 2020 yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası taslağında ülkemize karşı yine hasmane unsurlar yer almaktadır. Türkiye'ye düşman çevrelerin etkisiyle iç siyasi hesaplaşmaların peşinde koşan Kongre üyeleri, ABD ile ilişkilerimizin iyileştirilmesi vizyonuna zarar vermeye devam etmektedir.
* Bu yasa çerçevesinde ülkemizin tüm yükümlülüklerini yerine getirdiği F35 programına katılımının haksız bir şekilde engellenmesi, S400 tedariğimizle ilgili olarak ülkemize yaptırım çağrısının yinelenmesi, benzer şekilde yasada TürkAkım projesine de yer verilmesi, Kongre'nin egemen bir devlet olarak aldığımız kararlara karşı saygısızlığının ve akıl dışı hasmane tutumunun sürdüğünü göstermektedir.
* Kıbrıs Adası'na uygulanan ABD silah ambargosunun GKRY'ye yönelik olarak kaldırılması teşebbüsleri ise Ada'daki çözüm çabalarına sekte vurmaktan ve tehlikeli bir tırmanışa yol açmaktan başka bir sonuç doğurmayacaktır.
* Tehdit ve yaptırım dilinin, Türkiye'yi ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli adımları kararlılıkla atmaktan asla vazgeçiremeyeceğini bir kez daha hatırlatırız. Türkiye'nin aleyhindeki bu tasarruflara karşı gerekli tedbirleri alacağından kimse şüphe duymamalıdır.
https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abdturkiyehakkindayaptirimongorentasariyikabuletti5515474/
LPG'ye zam!37 izlenme
Enflasyon rakamları açıklandı: TÜİK'e göre yıllık yüzde 50.51, ENAG'a göre 112.5147 izlenme
Mansur Yavaş müjdeyi verdi: Protokol imzalandı, yeni evlenecek çiftlere SMA taraması ücretsiz olacak!85 izlenme
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki selzedelere gönderilen yardım kolileri, Sinop Gerze'de AKP'lilere dağıtıldı! İşte o görüntüler160 izlenme
AKP'den MHP'ye geçen belediyede 9 bankamatik memuru çıktı38 izlenme
Kendini yakarak hayatına son vermişti... Eşi konuştu!190 izlenme
İsrail'den İran'a yeni saldırı! İsrail, İran'ın güneyindeki en büyük doğalgaz sahası olan Güney Pars'ı vurdu20 izlenme
'Süleyman Soylu'nun oğlu para aldı' iddiasıyla gündeme gelen 'Bataklık' dosyası itirafları...115 izlenme
Gökhan Zan'dan Melih Gökçek'e: "Helal ülkenin haramzade siyasetçisi"
Kurye Göçer'i hayattan koparmıştı: Oğlu beklenirken babasından haber geldi!
Nakliye maliyetleri Hürmüz krizi ile rekor kırdı
Erdoğan "IMF'ye 5 milyar dolar borç verdik" dedi, Ünsal Ünlü gerçeği anlattı!