Akaryakıt fiyatları son yıllarda ekonomik dalgalanmalar ve küresel gelişmelerle rekor seviyelere ulaştı. 2018 ve 2021’deki kur atakları, 2022’de patlak veren RusyaUkrayna savaşı ve 2023’teki vergi düzenlemeleri fiyatların hızla artmasına neden oldu. Bu süreçte 2009’da piyasaya sürülen en büyük banknot 200 TL’nin akaryakıt litre fiyatları karşısındaki alım gücü de büyük ölçüde eridi.
Ekonomim’den Özder Şeyda Uyanık’ın haberine göre, 2015’te benzin litre fiyatı 4,25 TL, motorin (mazot) fiyatları da 3,78 TL seviyesinde bulunuyordu. 2024 Kasım ayı benzin ve mazot fiyatı 42,32 ve 44,18 TL’ye yükseldi. Benzin fiyatları yüzde 896 artarken, motorin fiyatında artış yüzde 1069’a ulaştı. Ortalama 55 litrelik bir araç deposunu doldurmanın maliyeti özellikle 2021 yılından bu yana hızla yükseldi.

Bu sürede 2015’te 200 TL ile 47 litre benzin veya 52 litre motorin alınabilirken, Kasım ayında bu miktar benzinde 4,73’e, mazotta ise 4,53’e düştü. 200 TL’nin alım gücü yaklaşık yüzde 90 oranında azaldı. 200 TL ile 2015 yılında benzinli bir aracın deposunun yüzde 86’sı, motorinli bir aracın deposunun da yüzde 96’sı doldurulabilirken, Kasım 2024’te benzinli 55 litre bir deponun yüzde 9’u, motorinle de yüzde 8’i doldurulabiliyor.

BKM verilerine göre, banka ve kredi kartıyla yapılan “benzin ve yakıt istasyonları” harcamalarında da değişimler dikkat çekiyor. İşlem başına yapılan akaryakıt harcaması 2015 Ocak’ta banka kartlarıyla 58,97 TL, kredi kartlarıyla ise 163,25 TL tutuyor. 2024 Eylül’de ise bu harcamalar banka kartlarında 494,70 TL, kredi kartlarında da 1.243,32 TL oluyor.
İşlem başına yapılan harcama tutarlarına ayın ilk günlerindeki benzin litresi fiyatları üzerinden bakıldığında ise hacimlerin azaldığı görülüyor. 2020 pandemi sürecinde düşen yakıt fiyatları dışında azalış seyri çok değişmiyor.
2015 yılında işlem başına yapılan harcama tutarıyla ortalama 13,87 litre benzin alınırken, kredi kartlarıyla 38,41 litre benzin alınabiliyor. 2024 yılı Eylül ayında ise banka kartıyla yapılan işlem tutarı 11,42 litreye düşerken, kredi kartıyla da 28,71 litreye düşüyor.
Kaynak: Ekonomi Gazetesi
Gerçek Gündem
Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’dan Bakan Tunç’a çağrı: "Kızımın artık ruhu huzura kavuşsun"113 izlenme
ÇYDD'den Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a şeriat tepkisi: "Günümüz çağdaş devlet yapısında yeri yoktur ve olmayacaktır"22 izlenme
Narin davasında 26 Aralık'ta karar çıkabilir28 izlenme
Türbanlı öğrenci şikâyet etti akademisyenin istifası istendi!556 izlenme
AKP gençlik kolları başkanından Atatürk’e saygısızlık!49 izlenme
Umutsuzluk artıyor: Ekonomiye güven dibe vurdu38 izlenme
Kılıçdaroğlu'nun davetine katılmayan herkes görevden alınacak9 izlenme
Tarkan'dan Gülşen'e destek: "Çocuk tecavüzcüleri serbestken Gülşen tutuklu"58 izlenme
Çernobil’de rehin alınan Ukraynalı görevlilerin anlattıkları kan dondurdu: "Rehin alınanlar işkence görüyor"
İşsizlik fonu işverene kaynak oldu
Doktorlar isyan etti: 800 bitki çeşidi yok olacak!
Sedat Peker'in işaret ettiği Demirören'in arazisinde skandal üstüne skandal!