Sümer Holding’in 1987 yılında başlayan özelleştirilme süreci hâlâ tamamlanmadı. Holdingin 10 milyon 135 bin metrekare büyüklüğündeki bin 382 taşınmazı için Sayıştay denetçileri çarpıcı bir değerlendirme yaptı: “İşgal ve talan”
Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre; Sümer Holding’in kurum Sümerbank ismini taşırken 1987 yılında başlayan ve 32 yıldır devam eden özelleştirilme sürecinde gelinen noktayı, Sayıştay denetçileri “Talan ve işgal” sözleriyle özetledi.
Özelleştirme ve diğer işlemlerinin tamamlanması için son olarak 31 Aralık 2020 tarihinin belirlendiği Sümer Holding’in 2018 yılı denetim raporu TBMM’ye sunuldu. Raporda, aralarında Fethiye Göcek’teki iskelenin de bulunduğu taşınmazlar için uyarılarda bulunuldu.
Raporda, holdingin bin 382 parça ve 10 milyon 135 bin 904 metrekare büyüklüğündeki taşınmazından bir kısmının devredildiği tarihte kullanılır durumda olduğu, ancak uzun süren özelleştirme süreci sonunda işgal ve talan edildiği, bir kısmının da kullanılmaması nedeniyle harap duruma geldiği vurgulandı.
Antalya Belek’te bulunan 17 dönüm arazisi üzerindeki taşınmaz ve dükkânların 4,7 milyon ABD Doları, İstanbul’da bulunan 2 villanın toplam 3,3 milyon ABD Doları ve Yalova Armutlu’da bulunan 2 arsanın da 220 bin TL bedelle satışının 2016 yılında yapılmasına karşın tasfiye işlemi tamamlanmadı.
TDÇİ’den devralınan ve rödovans sözleşmesi ile işletmesi devredilen Attepe demir madeni sahası ile Karakuz demir madeni verimli işletilmedi.
Fethiye Göcek İskelesi’nin ücretsiz kullanıldığı, Konya’daki binalar, Hatay Dörtyol İlçesi/Yenikent Mahallesi Cem Tatil Sitesi’ndeki 54 daireli konutlar ile Malatya’daki vagon fabrikasının idari ve lojman binalarının da metruk hale geldiği tespit edildi.
Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki 3 adet tütün deposunda şahıslarca küçükbaş hayvan barındırıldığı ve Suriyeli vatandaşların konakladığı, sık sık küçük çaplı yangınlar çıktığı, depoların tinercibalici ve uyuşturucu müptelalarının uğrak yeri haline geldiği, güvenlik zafiyeti oluşturduğu ve can güvenliği tehdidi oluşturduğu saptandı.
Denetçiler, başta FethiyeGöcek’teki iskele olmak üzere, holding envanterinde yer alan ve konum olarak değer taşıyan veya kullanılmaya uygun gayrimenkullerin ücretsiz olarak kullanılmasını ve harap olmasını engellemek amacıyla bir an önce özelleştirilmesinin sağlanması veya koruma amaçlı projelerinin yapılmasını istedi.
İşletme: 22
Mağaza: 16
Bölge müdürlüğü: 11
İştirak: 15
Bayi: 304
Depo müd.: 7
Bölge Şefliği: 7
https://www.abcgazetesi.com/32yillikozellestirmesayistayraporundaisgalvetalan69638
Manavgat Belediyesi’nde göreve gelecek CHP'li yedek üyelerin isimleri bildirildi17 izlenme
Son seçim anketinden çarpıcı sonuçlar!102 izlenme
İmamoğlu and içti: "Burnundan fitil fitil getireceğim!"18 izlenme
Zenginle fakir arasındaki uçurum iyice açıldı: Türkiye'nin kaymağını 2.1 kişi yiyor19 izlenme
Kolundaki lüks saatle gündem olmuştu: AKP'li Yenişehirlioğlu için emekli maaşına zam istemek siyasi şovmuş!9 izlenme
Üniversite öğrencisi şort giydiği için yurtta uyarıldığını iddia etti!160 izlenme
Sen bir evlat yetiştirdin o evlat bir millet yetiştirdi! Atatürk’ümüzün annesi Zübeyde Hanım’ın Anneler Günü kutlu olsun61 izlenme
Şekerde özelleştirme bilançosu: 2 milyar 382 milyon zarar işsizlik ve sürgün!164 izlenme