Yargı paketi TBMM’de kabul edildi. Emekliler, 3 bin liralık ilk ikramiyeyi Ramazan Bayramı’ndan önce alacak. Emeklilere yılda 2 kez verilen ve 2018’de 1.000 lira olan bayram ikramiyesi, 1.000 liralık artışla 3 bin liraya çıktı. Ancak Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenen bu ikramiye yıllar içinde çoktan eridi. 2018’in Ramazan Bayramı’nda 1.000 liralık ikramiye ile 216 dolar alınırken, bugün 3 bin liralık ikramiye ile ancak 98 dolar alınabiliyor. Muhalefet 16 milyon emekliye ödenen ikramiyenin 7 bin, 11 bin ve 17 bin liraya çıkarılması yönünde üç ayrı önerge verdi ancak AKP ve MHP’nin oyları reddedildi.
YÜZDE 18’E İNDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2018 ile Ocak 2024 arasında enflasyonu yüzde 455 olarak hesaplarken bayram ikramiyesi ilk kez verildiği 2018’e kıyasla sadece yüzde 200 arttı. 2018 yılında emekli ikramiyesi asgari ücretin yüzde 62’sine karşılık geliyordu. Bu oran son 6 yılda her sene geriledi. 2020’de yüzde 43’e düşen oran 2022’de yüzde 23’e indi. 2023 yılında emekli ikramiyesinin asgari ücrete oranı yüzde 20, 2024’te de ise yüzde 18 oldu.
Bayram ikramiyeleri, TÜİK’in yüzde 64’lük enflasyonun bile altında, yüzde 50 oranında artırılarak 3 bin liraya çıkarıldı. Ancak 2018’de emeklilerin bayram ikramiyesinin, asgari ücrete oranı korunsaydı ikramiye 10 bin lira olacaktı. Fakat ikramiyenin asgari ücrete oranı yüzde 20’nin bile altına indi ve emekliler 7 bin liralık ekstra gelirden mahrum bırakıldı. Emekli ikramiyesi ile alınan akaryakıt miktarı da düştü. 2018’deki Ramazan Bayramı’nda 1.000 liralık emekli ikramiyesi ile 161 litre benzin satın alınırken Şubat 2024’te 3 bin lira ile yalnızca 74 litre benzin alınabiliyor.
Sözcü
İsrail Askeri Herkesin Gözü Önünde Al Jazeera Muhabirini Öldürdü37 izlenme
Saray'a göre mezunlar 6 ayda iş buluyor!62 izlenme
Okullarda son zil 16 Haziran'da çalacak32 izlenme
Limanlarla ilgili düzenleme Meclis’ten geçti! Sözleşme süreleri 49 yıla uzatılacak29 izlenme
İsrail’in Gazze’de yaptığı hastane katliamının ardından skandal açıklama: "Biz mi yaptık bilmiyoruz"29 izlenme
Bakanın 4 yardımcısına zam piyangosu vurdu!38 izlenme
İmamoğlu'na 'Cuma namazı' çıkışı provokasyon: "Camiye neden geldin?"41 izlenme
Mahkemeden MSB'ye teğmenler için 7 soru10 izlenme
13 yılda milletin 8 milyon TL'si buharlaştı! "Yandaş firmalar TCDD'yi nasıl yolacaklarının peşindeler"
Tarım Kredi marketinde skandal! 232 bin Lira buhar oldu!
AİHM'den, Cem Uzan'ın Erdoğan sözleri hakkında flaş karar!
Erdoğan'a yakın isimden ilginç çıkış: Günü gelince Erdoğan'ı yalnız bırakacaklar