Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi 24 meslek odası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, partisinin MYK toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca kurulmuş olan bütün kamu kurumu niteliğindeki özerk meslek kuruluşlarının seçim usullerini gündeme getirmesine tepki gösterdi.
Yapılan ortak açıklamada, ”Cumhurbaşkanı’nın meslek odalarını hedef alması demokrasi ile bağdaşmamakta, üyelerimizin özgür iradesini dikkate almamaktır. Ülkemizden, kamu yararı uygulamalarından, özerk demokratik mesleki örgütlülüğümüzden yana olan mücadelemiz kararlılıkla sürecektir” denildi.
Erdoğan’ın konuyla ilgili daha önceki açıklamalarını hatırlatarak, örgütlü toplum yapılarından rahatsızlık duyduğunu bildiren meslek odaları,
”Demokratik yollarla ele geçirilemeyen özerk demokratik mesleki yapılar, seçim yöntemlerine müdahale ve diğer yollarla bertaraf edip işlevsizleştirmek ve tasfiye etmek istenmektedir.
TMMOB, TTB ve Tabip Odaları ve baroların yasal mevzuatlarının değiştirilmesi konusu, bu nedenle sürekli olarak gündeme getirilmektedir” dedi.
Açıklamada, günümüzde yapılması gerekenin anayasal dayanağı olan meslek kuruluşlarını hedef alma yerine, evrensel normları demokratik bir şekilde benimsemek, yerleştirmek, geliştirmek ve ihlal etmemek olduğuna vurgu yapılarak
”Demokrasiye olan tahammülsüzlüğe ve meslek odalarının demokratik bir şekilde yapılan seçimlerine gösterilen tahammülsüzlüğe bir son verilmelidir” çağrısı yapıldı.
TMMOB üyesi odalar, özetle şu görüşleri dile getirdi:
”Cumhuriyete, demokrasiye ve laikliğe olan inancımız tamdır. Bu nedenle, eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik, güvenceli çalışma yaşamı olmazsa olmazlarımızdır. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, odalarımız ve TMMOB’ye yönelik tutumun nedenleri, ülkemizin emek sömürüsüne dayalı bir rant Cumhuriyeti haline gelmesini eşitsizliğin bir argümanı olarak görüyoruz.
Demokrasi ve laikliğin tasfiyesine karşı direncimiz ve bilimsel teknik gerekliliklere bağlılığımız devam edecektir. Anayasal güvence, hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına bağlılığımız devam edecektir. Üyelerimizin demokratik iradelerinin ortaya koyduğu güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı duracağımızın bilinmesini isteriz.”
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/24meslekodasindanerdoganaortaktepki1737446
Muhabirin 'Kime oy vereceksiniz?' sorusuna böyle cevap verdiler42 izlenme
Vatandaşın vergisinden 11 milyon TL harcanarak yapılan köprülü kavşak 2 yıl sonra yıkılıyor!114 izlenme
Hissettiniz mi? Bir günde 40 milyar TL zenginleştik!82 izlenme
Cem Yılmaz'dan "Bebek sahili" paylaşımı: "Bir sen bir ben..."234 izlenme
AA muhabiri Musab Turan'dan iki bakanı şoke eden soru! 'AK Parti ismi şaibelerle anılan Soylu'dan daha mı küçük? Çocuğumun yüzüne bakamıyorum, sizin çocuğunuz yok mu?'98 izlenme
AKP’li belediye üzerinden kıyak atama!136 izlenme
Somalı madenciler Ankara’ya yürüyüşe başladı!84 izlenme
Erdoğan'ın eski doktoru Turhan Çömez'den flaş iddialar! "Bilal BMW'yi nasıl aldı?"45 izlenme
Melek Mosso İranlı kadınlar için sahnede saçlarını alkışlar içinde kesti
Tartışılan isim bakanlıkta! FETÖ soruşturması sürüyor, resmi görevi yok ama etkili!
Eskişehir halkı Cengiz'e karşı harekete geçti! 2 mahallede yapılmak istenen siyanürlü altın madeninin iptali için imza kampanyası başlatıldı
Bilirkişi raporu tamamlandı: İmamoğlu'na şeker değil kaldırım taşı atıldı