Çayüstü köyünde bulunan Serkevir Vadisi'nde, sahabe olduğu bilinen Abuzer Gaffari'nin türbesinin, Ilısu Barajı projesinde su altında kalacağından dolayı köy sakinlerce taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvuruda bulunuldu. Aynı zamanda il kültür envanteri olan türbenin taşınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince çalışma başlatıldı. Türbenin taşınması için 2 gün süren kazı çalışmasında kalıntı bulunmaması şaşkınlık yarattı.

'KÖYLÜLER BU DURUMA İNANMAK İSTEMİYOR'
Çayüstü Köyü Muhtarı Mesut Ekinci, köylülerin bu duruma inanmak istemediğini söyledi. Muhtar Ekinci, 100 yıldır bu türbenin ziyaret edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Batman'ın hemen hemen tüm köylerinden baharın başlangıcıyla birlikte ziyaret için köylüler türbeye gelip, yüzlerce kurban keserlerdi. O şenlikler görülmeye değerdi. Köylüler, Dicle kıyısındaki bu ziyaretin etrafını kutsal görürlerdi. Herkes hoşgörü içinde ibadetini yapar, ayrılırdı.

Def eşliğinde şenlikler yapılırdı. Köylüler bir süre önce bana müracaat edip, türbenin daha yüksek yere çıkmasını istedi. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne türbenin taşınması için başvuruda bulunduk. Başvurumuzun kabul edilmesinin ardından jandarma gözetiminde 7 kişilik arkeologların da içinde bulunduğu bir ekip, türbede kazı çalışması başlattı. 2 gün süren kazılarda, mezarlık alanda hiçbir bulguya rastlanılmayınca biz de adeta donup kaldık. Köylüler bu duruma inanmak istemiyor. Mezarın yeri başka yerdedir diye neredeyse bu kazı çalışmalarını devam ettirmek isteyenler oldu."

YÜZLERCE ADAK ADANIYORDU
Köy sakinlerinden Süleyman Ekinci (80), 'Abuzer Gaffari Türbesi'nde her yıl yüzlerce adak adandığını belirterek, kazılarda kalıntı bulunmamasıyla şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. Ekinci, "Büyüklerimiz buranın ziyaret olduğunu söylerlerdi. Dua ederdik, kurban keserdik. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz" diye konuştu.

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/100yildiradakadananturbeboscikti262300h.htm
Emeklilere zam şoku! Ünlü ekonomist son kararı açıkladı35 izlenme
Tarihte ilk: Türk astronot Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’na ayak bastı!53 izlenme
‘Binali Yıldırım, temizlikçileri müşavir yaptı!’130 izlenme
Memur, işçi ve emekli maaşları arasında uçurum43 izlenme
Bolu Kartalkaya'da 76 kişiye mezar olan Grand Kartal Otel'in, yangından önceki ve sonraki görüntüleri212 izlenme
Sigaraya yeni zam yolda!233 izlenme
Akşener'in ziyaretinde kavga: İYİ Partili grup, Yeniden Refah Parti'li 1 kişiye saldırdı44 izlenme
Bilim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Mehmet Doğanay'dan riskli şehirler listesi187 izlenme
İstanbul Taksiciler Odası'nda neler oluyor? Olmayan genel müdürlük koltuğuna atama!
CHP’den Menemen Müftüsü’ne tepki: "Atatürk’e ve Cumhuriyetimize yapılan bir saygısızlık"
Süleyman Demirel 2023 seçiminin sonucunu yıllar önceden açıklamış!
AKP'li Şamil Tayyar İBB iddianamesi için tarih verdi: "Duydum ki soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianameyi yazmaya başlamış"