Meclis'e sunulan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'yla Maden Kanunu'nun ihaleleri düzenleyen 30'uncu Maddesi'ne yeni bir fıkra eklenmesi öngörülüyor. Düzenlemenin kabul edilmesi halinde, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) bir sahanın ihalesinin 2 defa yapılmasına rağmen sahaya müracaat olmaması durumunda sahanın aramalara açık hale geleceğini ilan edecek. Bir ay boyunca ilanda kalacak alan için müracaat eden olursa, ihale yapılmaksızın belirlenen ihale taban bedeli üzerinden şirkete ruhsat verilecek. Müracaatın birden fazla olması durumunda başvuru yapanlar arasında yeniden bir ihale düzenlenecek.
Tasarının gerekçesinde, MİGEM kayıtlarında yaklaşık 100 bin adet ihaleye uygun maden ruhsat sahalarının olduğu, kaynak veya rezerv içermeyen alanların mevcut yasa nedeniyle devamlı ihalelik saha konumunda sistemde bekletildiği ifade edildi. Gerekçede, madencilik yapılmayacak bu sahaların yeni düzenlemeyle sistemden silineceği, böylece gerçek anlamda madencilik faaliyeti yapılabilecek sahaların ihalelik saha konumunda kalacağı belirtildi. Hükümetin, MİGEM kayıtlarından silinmesi dışında hiçbir gerekçe göstermediği bu düzenlemenin, başta değerli maden sahaları olmak üzere bir çok maden sahasının ihale yapılmadan bazı şirketlerin eline geçme riskini de beraberinde getirmesinden endişe ediliyor.
YAPILACAK ihalesiz devir düzenlemesini fırsat bilen bazı şirketlerin ihaleye çıkarılmış maden sahalarına teklif vermek yerine anlaşmalı olarak ihalesiz dönemi bekleyebilecekleri, bu sayede sahaların ruhsatını çok daha ucuza alabilecekleri belirtiliyor. Firmaların bu yöntemle çok sayıda değerli maden sahasını kendi aralarında bölüşebilecekleri de ifade ediliyor. Mevcut Maden Kanunu ile ihalelerde rezervin özellikleri dikkate alınarak ihaleye katılma şartları, taban ihale bedeli, ihale bedeli belirleniyor.
http://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/100binmadensahasiniihalesizdagitacaklar2207895/
Her seçim öncesi doğalgaz ve petrol bulan müdürü işten attılar37 izlenme
Naci Ağbal operasyonunun bilançosu: Mart'ta yabancılardan rekor kaçış!89 izlenme
Köylülerden taş ocağına karşı Denizli Valiliği önünde eylem! 'Köyümüzden AKP'ye yüzde 95 oy çıkmıştı...'58 izlenme
Atatürk'e hakaretten ceza alan akademisyen Furkan Bölükbaşı'dan skandal sözler!160 izlenme
AKP'li isim insan kaçakçılığından gözaltına alınmıştı: Kardeşi de kokainle yakalandı!12 izlenme
Hüsnü Mahalli 'AKP'liler cemaat kanallarındaki vahşi yaşam belgesellerini ilahi adalet diye izliyormuş !'795 izlenme
Suriye'de korkutan tablo: 'Yüzlerce sivil katledildi'21 izlenme
Döviz krizine alçak teklif! TL'den Atatürk'ü atalım!1706 izlenme
Yaşamını yitiren madencinin eşi ihmaller zincirini gözyaşları içinde anlattı: 'Cinayet bu kaza değil'
Depremin simgesi fotoğraftaki baba kızın mutlu günlerindeki fotoğrafı ortaya çıktı
Şoke eden tetikçi ilanları! "Bu paketi milli piyango gibi gören gibi mahkumlar, şimdi yaralama, gasp, öldürme gibi suçlar için ilan vermeye başlamış"
2021 yılı enflasyon oranı belli oldu!