Özelleştirilen 10 şeker fabrikalarından elde edilen paranın yurt dışından ithal edilecek 400 bin ton şekerin parasına bile yetmeyeceği hesaplandı. Fabrikaların özelleştirilmesi yüzünden hem şeker üretimi düştü, hem şeker fiyatları pahalandı hem de yurt dışından şeker ithal etmek zorunlu hale geldi.
ALELACELE SATILDI
İktidar kamunun yükünü hafifleteceği, şeker üretimini artıracağı iddiasıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'nin elindeki fabrikaları 2018 yılında satışa çıkardı. Toplumdan gelen yoğun eleştirilere rağmen alelacele alınan kararla 10 şeker fabrikası inşaat, tuz, çay, turizm ve kömür gibi sektörlerde faaliyetleri olan özel sektör yatırımcılarına toplam 3 milyar 452 milyon 200 bin lira bedelle satıldı. Yozgat, Ilgın ve Burdur şeker fabrikaları ise satılamayınca kamuda kaldı.
5 MİLYAR TL GİDECEK
Sözcü'de yer alan habere göre, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi şeker üretimi ve fiyatlarına söylenenin aksine olumsuz yansıdı. İktidar zamların bir türlü kontrol altına alınamaması üzerine şeker açığını kapatmak ve fiyatları dizginlemek için yurt dışından 400 bin ton şeker ithal etme kararı aldı. İthal şekerin nakliye dahil ton başına 750 dolara mal olacağı bildirildi. Buna göre 400 bin ton ithal şeker için ödenecek döviz 300 milyon doları bulacak. 300 milyon dolar, bugünkü kurlarla 5 milyar lirayı aşıyor. Bu da 10 fabrikanın satışından elde edilen paranın TL bazında 400 bin tonluk şeker ithalatının parasını bile karşılamadığını gösteriyor. Türkşeker, 27 Haziran itibarıyla bazı indirim marketler ve Tarım Kredi için 390 TL'den verdiği 50 kilogramlık kristal şekerin fabrika satış fiyatına yüzde 67 zam yaparak 650 TL'ye çıkarmıştı.

Son anketten de Erdoğan'a kötü haber128 izlenme
Yozgat'ta bir tekstil firmasında çalışan 250 işçi, mesai için gittiklerinde fabrikanın kapalı olduğunu ve işsiz kaldıklarını öğrendi36 izlenme
İBB Başkan Vekili Nuri Aslan: "Biz onardık, biz sahip çıktık. Şimdi 15 günde boşaltın diyorlar. Bu hukuksuzluğa karşı Türk vatandaşlarına Yerebatan Sarnıcı girişini 1 TL yapıyoruz"36 izlenme
Zeytinliklere TOKİ yağması sürüyor41 izlenme
Kayıp Narin için ekiplere rota değiştirten ihbar117 izlenme
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: "Uzaya Türk yemekleri gönderilebilir!"74 izlenme
Pozuyla zaferin sembolü olan Eda Erdem'e çirkin tehdit!68 izlenme
Rekor bütçeye sahip Diyanet İşleri’nin Başkanı Ali Erbaş'ın VIP araçları!73 izlenme
DEGÜDER Başkanı açıkladı: Depreme dayanıklı binaları güçlendirmek ne kadara mal oluyor?
PKK'lı Remzi Kartal'la yemek masasına oturan AKP'li Hüseyin Yayman'dan Bahçeli'ye dikkat çeken hediye!
Binlerce insan diken üstünde! Katılımevim ve Birevim'in akıbeti ne olacak?
Rezan Epözdemir davasında tanık ifadesi ortaya çıktı: 150 bin dolara tahliye iddiası