Önceki sistemde geçici koruma kapsamındaki yabancılar, temel ve acil sağlık hizmetleri ile bu kapsamda verilen ilaçlar için herhangi bir katılım payı ödemiyordu. Yeni uygulamayla birlikte tahsil edilecek katılım payları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'na (SYDTF) aktarılacak.
Düzenlemede dikkat çeken bir başka başlık ise ödeme gücü bulunmayanlar oldu. Buna göre, maddi durumu yetersiz olduğu tespit edilen geçici korunanların ödediği katılım payları, talep etmeleri halinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından geri ödenecek.
Sağlık hizmeti sunumuna ilişkin bedeller de yeniden düzenlendi. Sunulan hizmetlerin bedeli, SGK'nın genel sağlık sigortalıları için belirlediği Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarını aşmayacak. Bu ödemeler, üçer aylık dönemler halinde SYDTF'den Sağlık Bakanlığı'na aktarılacak. Daha önce bu ödemeler AFAD tarafından yapılıyordu.
Yeni yönetmelikle birlikte, ödeme gücü bulunmadığı tespit edilen geçici korunanların özel sağlık kuruluşlarına doğrudan başvurması yasaklandı. Önceki uygulamada ise tüm geçici korunanlar, acil ve zorunlu haller dışında özel hastanelere doğrudan gidemiyordu.
Aşılar hariç olmak üzere, ödeme gücü bulunmadığı belirlenen geçici korunanlara, SGK tarafından bedeli karşılanmayan sağlık hizmetleri sunulamayacak. Ayrıca sağlık hizmet sunucuları, SGK'nın belirlediği birim fiyatların üzerinde ya da daha düşük iskontolu bir fiyatlama yapamayacak.
Sözcü
Benzinin patronu konuştu '40 yıldır böylesini görmedim'493 izlenme
AKP’nin İBB aday adayı Külünk: "1 Nisan sabahı erken seçim konuşulur ve Cumhurbaşkanı Beştepe’de rahat oturamaz"38 izlenme
Saadet Partili meclis üyesi, harekata ilişkin sözleri sebebiyle tutuklandı181 izlenme
Borsadaki manipülasyon Çerçioğlu hisselerine uzandı21 izlenme
"6.1 milyon kişi işsiz, her 100 işçiden 18'i sigortasız"132 izlenme
Yılbaşı sepetlerine yüzde 83 zam geldi33 izlenme
Bir ayda 303 bin kişi takibe düştü28 izlenme
Yeni gelişme! Reza Zarrab savunma verecek, Mehmet Hakan Atilla yeniden hakim karşısına çıkacak311 izlenme