ARAÇ muayene istasyonları ihalesini kazanan ve 2027’den sonra tekel olarak Türkiye’nin araç pazarını kontrol edecek yabancı şirketlerden biri olan Arjantin merkezli VTV Norte SA, kendi ülkesinde rüşvet vermekle suçlanıyor. Arjantin basınında çıkan haberlere göre başkent Buenos Aires’in eski Ulaştırma Bakanı Jorge D'Onofrio, araç muayene sözleşmesini güvence altına almak karşılığında rüşvet ödemeyi kabul eden 7 şirkete hizmet ihalelerini yönlendirmekle suçlanıyor. Söz konusu 7 şirketten biri de Türkiye’deki 4 ortaklı MOI Ortak Girişim Grubu’ndaki Metin Güneş’in sahibi olduğu MetGün İnşaat’ın ortağı VTV Norte. Eğer Arjantin’deki yargılamada şirket hüküm giyerse Türkiye’deki araç muayene istasyonu ihalesine de gölge düşecek. Uzmanlar, ihalenin yeniden tekrarlanması gerekebileceğini belirtiyor.
MAHKEMEYE TAŞINDI
Arjantinli Savcı Alvaro Garganta, eski Ulaştırma Bakanı D’Onofrio’yu; araç muayene sisteminde tekel konumda olan 7 şirketle anlaşma yapmak ve rüşvet almakla suçluyor. Bu şirketler arasında bulunan VTV Norte, MetGün İnşaat, Itversia Gestion S.L. ve Opus Group AB, MOI Ortak Girişim Grubu olarak geçen yılki araç muayene istasyonları ihalesini kazanan şirketler arasında bulunuyor.
Arjantin basınında Aralık 2025’te çıkan haberlerde VTV Norte SA’nın Başkanı Martin Hernan Serrano’nun ifade vermek için çağrıldığı yazıldı. Serrano’nun ifadesine ilişkin detaylar bulunmasa da yargılanmak üzere olan eski
Bakan D’Onofrio, kendisi hakkındaki iddiaları reddediyor. Ancak La Nacion’da çıkan habere göre Savcı Garganta soruşturmayı tamamladı ve davanın mahkemeye taşınmasını talep etti. Rekabet Kurumu’nun raporuna göre Arjantin’de şirketin 12 araç muayene istasyonu bulunuyor.

AKP iktidarında aldığı büyük ölçekli kamu ihaleleriyle tanınan MetGün İnşaat'ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güneş, araç muayene istasyonları ihalesini geçen yıl kazanmıştı. MetGün İnşaat bünyesinde faaliyet gösteren Eze İnşaat ve Atis Asfalt çeşitli sektörlerde faaliyet yürütüyor. Bu üç şirketin aldığı kamu ihalelerinin toplam bedelinin yaklaşık 20 milyar lira olduğu biliniyor. Batmanlı Metin Güneş, iktidara yakın patronlar arasında gösteriliyor.
Arjantinli şirketin de dahil olduğu MOI Ortak Girişim Grubu, Danıştay’daki hukuki süreçler henüz tamamlanmadığı için 1.72 milyar dolarlık araç muayene istasyonları ihalesini ödemesini yapmadı. Şirket, hukuki süreçlerin tamamlanmasının ardından ödeme yapılacağı ve yeni dönemin 2027’de başlayacağını aktarıyor.
İktidar kaynak bulmak için halka yük getirirken, Danıştay’dan bir onayla devletin kasasına girecek milyarlar hâlâ bekliyor. İhalesi tamamlanan araç muayene işleminde Danıştay 13. Dairesi’nin onayıyla devletin kasasına taksitli ödemede ilk etapta 28.6 milyar lira, peşin ödeme halinde ise 95.4 milyar lira para girecek. Konuya ilişkin bilgi veren kaynaklar, Danıştay’ın özelleştirme konularında genellikle 2 ay gibi bir sürede karar açıkladığına dikkat çektiler. “13 aylık süre Danıştay incelemeleri için çok uzun. Beklenen her gün şirkete kazanç yazıyor. Devlet de bu gelirden mahrum kalıyor” dedi.
Sözcü
Kur korumanın faturası ağırlaşıyor42 izlenme
Çalışma Bakanı Sarayı böyle savundu: "Gazi Paşa da, yoksulluk yıllarında Çankaya Köşkü'nü yaptırdı!"72 izlenme
Ukrayna Ordusu, Rusya Deniz Kuvvetleri’ne ait Orsk adlı çıkarma gemisini Berdyansk limanında vurdu!94 izlenme
AKP ve Erdoğan'a 4 anketten soğuk duş! İmamoğlu ve Yavaş fark attı42 izlenme
CHP'den İmamoğlu'nun özgürlüğü için yeni adım: 7'den 70'e herkes katılabilecek21 izlenme
Erdoğan'a ekim anketinde soğuk duş!30 izlenme
Almanya'da yaşayıp Sosyal Demokratlara oy atan, tüm sosyal haklardan yararlanan ama AKP'ye oy atanları mükemmel anlatmış !7844 izlenme
Deva Partili ismin alçakça yaptığı açıklamaya tepki yağıyor! ‘Türk’üm diye bağırmak ancak hayvani bir ihtiyaç’52 izlenme
Atatürk’ün o sözü Vasiyet Odası’ndan kaldırıldı!
Hem Erdoğan'a hem vekillere seslendi: "Bize reva görülen maaşla kendileri geçinebiliyorlarsa biz de geçinelim"
Marmaris'in cennet gibi koyuna hançer saplandı! Gelen görüntüler facianın boyutunu gözler önüne serdi
Kılıçdaroğlu 4 vekilin ihracını istedi: Özgür Özel yanıt verdi